STA/M.P. | 31. 1. 2023, 16:46

Po bombnem napadu v Pakistanu: "Ne pričakujemo, da bomo našli še koga živega"

Profimedia

Eden najhujših napadov v tej državi v zadnjih letih se je zgodil med molitvijo na strogo varovanem območju, kjer je sedež policije. Kakšno je zadnje število žrtev in kdo stoji za njim?

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega bombnega napada na mošejo v mestu Pešavar, ki je bil najverjetneje uperjen proti policiji, je po zadnjih navedbah tamkajšnjih oblasti naraslo na sto, medtem ko naj bi bilo ranjenih 221 ljudi. Fotografije in videoposnetki z območja mošeje prikazujejo popolno razdejanje, med razdrobljenimi okni in porušenimi stenami mošeje sicer še vedno iščejo morebitne preživele, a kot je za BBC dejal tiskovni predstavnik pakistanskih reševalcev Bilal Faizi, izvlečejo večinoma trupla. "Na tej točki ne pričakujemo več, da bomo našli še koga živega," je povedal.

Do zadnjega kotička polna mošeja

Eksplozija naj bi po navedbah policistov, ki so preživeli, odjeknila ob začetku molitve. Kot so povedali očividci, je odjeknila v drugi vrsti vernikov, zbranih pri molitvi, zaradi česar preiskovalci preučujejo možnost, da se je razstrelil samomorilski napadalec. Po besedah načelnika mestne policije Muhamada Ijaz Kana, je med žrtvami več kot 90 odstotkov policistov, ki jih je bilo v mošeji v času napada od 300 do 400. Oblasti so že uvedle preiskavo, da bi ugotovile, kako je napadalcu uspelo priti v sicer močno varovano poslopje.

Premier Šehbaz Šarif je ob tem poudaril, da je šlo za napad na Pakistan. "Brutalno ubijanje muslimanov med klanjanjem pred Alahom je v nasprotju z nauki korana," je dejal za tuje medije in dodal, da je "tarča na Alahovo hišo dokaz, da napadalci nimajo nič opraviti z islamom."

Pakistanski premier Šehbaz Šarif je poudaril, da je šlo za napad na Pakistan.

Preživeli o trenutku eksplozije

Nasarullah Khan, policijski uradnik, ki je eksplozijo preživel, se spominja, da je videl "velik izbruh plamenov", preden ga je obkrožil oblak črnega prahu. Khan je dejal, da si je v eksploziji zlomil stopalo in da je zaradi poškodbe za tri ure obtičal v ruševinah. A so ga na srečo uspeli izvleči iz njih.

V več provincah po državi so po napadu v stanju visoke pripravljenosti; okrepili so kontrole na nadzornih točkah in namestili dodatne varnostne sile. V prestolnici Islamabad so po zgradbah in na vhodih v mesto razporedili tudi ostrostrelce.

Kdo stoji za napadom?

Krovna organizacija pakistanskih talibanov Tehreek i Tliban Pakistan (TTP) se je medtem od napada že  distancirala, je pa odgovornost prevzela ena od skupin, ki so se od TTP odcepile. Predstavnik te skupine Džamat ul Ahrar je po poročanju dpa dejal, da je bil napad maščevanje za smrt ustanovnega člana skupine, ki je bil poleti leta 2022 ubit v sosednjem Afganistanu.

Eksplozija je znak poslabšanja varnostnih razmer v Pešavarju, glavnem mestu nemirne province Khyber-Pakhtunkhwa, ki meji na Afganistan in ki je prizorišče pogostih napadov pakistanskih talibanov Tehreek i Tliban Pakistan (TTP).

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ