9. 6. 2022, 11:23 | Vir: STA

V požaru blizu znanega turističnega središča ogroženih več kot 8000 ljudi

Twitter/juanmajbs/andrevautour/fotomontaža

Na težko dostopno območje je bilo napoteno večje število pripadnikov gasilcev, civilne zaščite in vojaške enote za nujne primere. Kaj vse jim otežuje gašenje?

Zaradi gozdnega požara v gorovju Sierra Berme v bližini turističnega središča Costa del Sol na jugu Španije so iz okolice evakuirali več kot 3000 ljudi. Vzrok požara je za zdaj neznan.

Med gašenjem poškodovani trije gasilci

Požar je ogrozil predvsem naselje Benahavis z 8000 in vas Pujerra s 300 prebivalci, ki se nahajata približno sto kilometrov od Malage.

Po podatkih španske državne televizije RTVE, ki se sklicuje na izjave regionalnih politikov in tiskovnih predstavnikov tamkajšnjih gasilcev, naj bi bili med gašenjem poškodovani trije gasilci.

Boj s požarom otežujejo vremenske razmere

Gašenje na težko dostopnem območju, kamor je bilo napotenih okoli 500 pripadnikov gasilcev, civilne zaščite in vojaške enote za nujne primere (UME), otežujejo predvsem temperature nad 30 stopinjami Celzija, suša in močan veter, je na Twitterju sporočila andaluzijska služba za nujne primere. Pričakujejo, da se bo vremenska situacija umirila, kar bo olajšalo gašenje. Po prvih informacijah ni bila poškodovana nobena stavba.

Lani območje že opustošil večji požar

Območje v gorovju Sierra Berme je sicer septembra lani že opustošil gozdni požar, ki je v šestih dneh uničil več kot 9000 hektarjev gozda. Oblasti so bile takrat prepričane, da je šlo za delo požigalcev, vendar storilcev niso uspeli identificirati.

Solidarnost s prizadetimi je na Twitterju že izrazil španski premier Pedro Sanchez.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord