9. 6. 2022, 06:00

V Sakari so odkrili na stotine barvitih sarkofagov, a to še ni vse

profimedia

Kaj so starodavni pomembneži potrebovali v posmrtnem življenju? Kaj pa bi vi želeli vzeti s seboj?

Egipčani so plemenite pokojnike tri tisoč let polagali pod puščavski pesek, v onostranstvo so ti odhajali opremljeni z zakladi in amuleti.

Profimedia

To potrjuje arheološko najdišče Sakara - ogromna nekropola tik izven današnjega Kaira, kjer so pokopavali mrtve iz staroegipčanske prestolnice Memfis.

Za razliko od piramid, ki se lahko pohvalijo z razkošnimi grobnicami za posameznike, je Sakara nekakšna množična grobnica.

Odkrili so jo šele konec leta 2018

Vse od takrat nenehno preseneča. Najnovejše odkritje po poročanju egiptovskega ministrstva za turizem in starine obsega več kot 250 sarkofagov, 150 bronastih kipcev in še celo vrsto drugih predmetov. Najdbe so "iz poznega obdobja in pokopališča svetih živali v Sakari," je razkril vrhovni svet za starine.

Najdbe so izjemno dobro ohranjene, na marsikateri se je obdržala celo barva. "Našli smo dva čudovita lesena kipca z zlatima obrazoma, božanstvi Izido in Neftis," je povedal vodja izkopavanj Mohamed Al Saidi. 

Profimedia

Še razburljivejša je bila vsebina krste, ki sta jo varovali. V njej so našli približno devet metrov dolg papirusov zvitek, verjetno z odlomki iz Knjige mrtvih, zbirke staroegipčanskih besedil, urokov in izrekov, ki so preminule čuvali v onostranstvu. Zvitek so že poslali na analizo v laboratorij Egiptovskega muzeja.

Predmeti so stari okrog 2500 let

Grobišče so sprva poimenovali po boginji Bastet, ki so jo upodabljali kot mačko. Ob začetku izkopavanj so namreč našli veliko njenih kipcev. A ko so se tem pridružili še kipci drugih bogov in tudi mumificirane živali, so najdišče preimenovali v Pokopališče svetih živali.

Profimedia

Namig za dopust: Najdbe si še vse poletje lahko ogledate na pop-up razstavi ob vznožju Džoserjeve piramide, kasneje jih bodo prepeljali v Veliki egiptovski muzej v Kairu, ki se bo odprl novembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord