I. D. | 22. 7. 2022, 12:52

V Severni Koreji izvajajo neverjetno močne jedrske poskuse. Kakšne so posledice?

Profimedia

Šele več let po dogodku postane jasno, kako zelo lahko eksplozija spremeni pokrajino. Poskuse seizmologi zaznavajo celo kot potresne sunke.

Jedrske poskuse je zelo težko skriti. Ker gre za močne eksplozije, jih zaznajo seizmologi, po novem analize eksplozij delajo tudi s satelitskimi radarskimi posnetki.

Ti so pokazali, da je bila podzemna detonacija, ki so jo v Severni Koreji sprožili septembra 2017, tako močna, da je premaknila goro.

Čeprav je država znana po svoji skrivnostnosti, so znanstveniki že leta 2018 opozarjali na nenavadne posledice. Detonacija je povzročila potresno aktivnost magnitude 6,3. Ob tem se je vrh gore posedel za pol metra, drugod je zrasla za 3,5 metra, tudi razširila se je za več metrov. Takšne spremembe površja se dogajajo pri potresihognjeniških izbruhih, plazovih, a to je prvič, da so posledica človeških dejavnosti.

NASA

Demokratična ljudska republika Koreja je leta 2003 kot prva država odstopila od Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, katere sopodpisnica je bila od leta 1968. Leta 2006 je začela z jedrskimi poskusi.

3. septembra 2017 so preizkusili najmočnejšo napravo. Eksplozija naj bi po nepotrjenih poročilih povzročila sesutje predora, ko naj bi gora pod sabo pokopala več sto ljudi.

Profimedia

Jedrski poskusi so danes redki, a spremljanje takšnih dejavnosti je še vedno ena od najpomembnejših prioritet,” je povedal geofizik Matt Wei. Skupaj s sodelavci je ocenil, da je bila moč bombe enakovredna približno 190 kilotonam TNT.

S tem je bila 13-krat močnejša od bombe, ki je med drugo svetovno vojno padla na Hirošimo.

Zadnje kitajske raziskave kažejo tudi na možnost, da bi zaradi delnega kolapsa gore iz kamnite krste lahko uhajalo sevanje

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel