P.M. | 6. 1. 2023, 21:14

V Španiji bodo čiščenje cigaretnih ogorkov z ulic plačevala tobačna podjetja

Profimedia

Študija je pokazala, da strošek čiščenja na prebivalca znese od 18 do 21 evrov.

V skladu z novimi španskimi okoljskimi predpisi bodo tobačna podjetja po novem morala počistiti cigaretne ogorke s tamkajšnjih ulic in plaž. Vsako leto namreč kadilci odvržejo na milijone ogorkov, kar povzroča strupene plastične odpadke, ki se razgrajujejo desetletja.

Pravila so že stopila v veljavo

Poročilo je cigaretne odpadke označilo za "najpogostejši odpadek" na plažah zahodnega Sredozemlja in dodalo, da se obstoječi ukrepi uvajajo izključno za boj proti njim. Kampanje za ozaveščanje in prenosni pepelniki na plaži žal niso bili zadostni ukrepi. Zaenkrat ni jasno, kako se bodo nova pravila izvajala in ali se bodo stroški morebiti na koncu prevalili na potrošnike.

Podatki iz leta 2020 kažejo, da vsak dan kadi približno petina odraslih Špancev.

Profimedia

Z novimi pravili so proizvajalci odgovorni za zbiranje zavrženih ogorkov in njihov prevoz v obdelavo odpadkov. Večina cigaretnih ogorkov vsebuje filtre, narejene iz tipa bioplastike, ki se razgrajajo več let, tudi desetletij. 

Tud na Irskem uvjajo podobno zakonodajo

Španija je v zadnjih letih uvedla vrsto obsežnih ukrepov za omejitev kajenja. Julija lani je bilo kajenje prepovedano na vseh javnih plažah v Barceloni, kršitelji pa so bili kaznovani z globo v višini 30 evrov (27 funtov; 32 dolarjev).

V Barceloni že nekaj časa velja prepoved kajenja na plaži.

V Barceloni že nekaj časa velja prepoved kajenja na plaži.

Profimedia

Podobno zakonodajo je v četrtek sprejela tudi Irska, kjer morajo tobačna podjetja prispevati h kritju stroškov zaradi cigaretnih odpadkov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol