6. 6. 2022, 11:23 | Vir: STA

V strelskem napadu na cerkev več kot 50 mrtvih, med njimi tudi otroci

Profimedia/Rahaman A. Yusuf/Associated Press/fotomontaža

Po poročanju priče je med nedeljsko mašo na vernike začelo streljati vsaj pet oboroženih oseb. Napadalci naj bi ugrabili duhovnika in nekaj vernikov.

Na jugovzhodu Nigerije v zvezni državi Ondo so oboroženi moški med nedeljsko mašo vdrli v katoliško cerkev svetega Frančiška v mestu Owo in začeli streljati, pri čemer naj bi ubili več deset vernikov, mnoge pa ranili. Medtem ko so strelski napadi pogosti v večjem delu države, pa so na razmeroma mirnem jugozahodu države redek pojav.

Med žrtvami tudi otroci

Oboroženi moški so med nedeljsko mašo v cerkvi svetega Frančiška streljali na vernike, nato pa še ugrabili duhovnika in nekatere druge ljudi, so povedale priče. Prav tako naj bi napadalci uporabili eksploziv. Točni podatki o številu ubitih ali ugrabljenih v napadu še niso znani. Po poročanju časopisa Time naj bi umrlo več kot 50 ljudi, med njimi veliko otrok.

Zdravnik v lokalni bolnišnici je sicer povedal, da so v dve bolnišnici v mestu prepeljali najmanj 50 trupel. Medtem pa je priča povedala, da je v napadu sodelovalo vsaj pet oboroženih oseb. Odgovornosti za napad zaenkrat še ni prevzela nobena skupina.

Napad obsodil tudi papež

Predsednik Muhammadu Buhari je že obsodil napad in ga označil za "gnusno ubijanje vernikov". Guverner zvezne države Ondo Rotimi Akeredolu pa je medtem pozval varnostne sile, naj čim prej izsledijo napadalce. Tudi papež Frančišek je obsodil napad in v izjavi povedal, da moli za vse žrtve in državo.

Napad se je sicer zgodil dan pred začetkom volitev vladajoče stranke APC za izbiro kandidata, ki jih bo zastopal na volitvah leta 2023, na katerih bosta izvoljena tako predsednik kot podpredsednik države.

Na jugozahodu Nigerije so napadi redki

V državi s pretežno krščanskim jugom in muslimanskim severom občasno vzplamtijo napetosti med različnimi verskimi in etničnimi skupnostmi.

V zvezni državi Ondo so strelski in bombni napadi sicer redki, vendar pa se nigerijska vojska že dlje časa bori proti džihadistom na severovzhodu, kriminalnim združbam na severozahodu in separatističnemu gibanju na jugovzhodu. Džihadistična skupina Boko Haram je v preteklosti na severovzhodu že napadala tudi cerkve.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec