19. 5. 2022, 18:09

V tragični nesreči na Jadranu umrlo več oseb. Kapetan: "Sklepamo, da ne iščemo več ljudi, temveč trupla"

Profimedia

V iskalno akcijo so vključene tudi zračne sile dveh držav. So v vodi že kaj odkrili?

V Jadranskem morju, na meji med Hrvaško in Italijo, je se je zgodila tragična nesreča, v kateri je potonil italijanski vlačilec.

Nemudoma je stekla iskalna akcija, a se je izkazalo, da je v nesreči pet ljudi umrlo, enega pa so uspeli rešiti. 63-letni Sicilijanec, ki je nesrečo preživel, je povedal, da je voda v plovilo vdirala tako hitro, da niso uspeli oddati klica na pomoč ali aktivirati rešilnih čolnov, poroča portal 24ur.com.

Upanja za pogrešane več ni

Nesreča vlačilca z imenom Franco P se je zgodila sinoči okoli 21. ure v dubrovniškem akvatoriju, približno 80 kilometrov od obale Barija.

Preživelega 63-letnika je iz morja rešila posadka hrvaške ladje Split, ki je našla tudi dve preminuli osebi. Ostale tri so še vedno pogrešane.

V iskalno akcijo so vključena tako hrvaška kot italijanska reševalna plovila. Na spletni strani YouTube pa se je med tem pojavil tudi posnetek reševanja:

Podrobnosti o nesreči zaenkrat še niso znane. Kapetan dubrovniške kapitanije Mato Kekez je povedal, da je v vlačilec vdrla voda, zaradi česar je potonil.

"Sklepamo, da ne iščemo več ljudi, temveč trupla," je dejal in opozoril, da je temperatura morja 17 stopinj. Vsi člani posadke so italijanski državljani, so Kekezeve besede povzeli pri 24ur.com.   

Kaj je povedal edini preživeli?

"Okoli 21. ure smo prejeli klic za iskanje na mestu, kjer je potonil vlačilec. Takoj smo se premaknili proti tej lokaciji. Eno osebo smo našli v morju ob 22.40 in jo dvignili na krov", je pa dogajanje opisal poveljnik plovila Split Željko Sušić. 

Profimedia

Rešeni je bil šo njegovih navedbah najprej v šoku, ko pa mu je uspelo spregovoriti, je povedal, da je vlačilec pod italijansko zastavo plul iz Ancone proti Albaniji.

"Krma ladje se je okoli 20.20 začela polniti z vodo in ob 20.30 je vlačilec potonil", je pojasnil in dodal, da niso uspeli poslati klica na pomoč ali aktivirati rešilnih čolnov, pač pa so vsi, kar brez rešilnih jopičev, poskakali v morje, so še zapisali pri 24ur.com.

Trupla pogrešanih naj bi že odkrili

63-letnega Sicilijanca so prepeljali na zdravljenje v bolnišnico v Bariju, pristojni pa nadaljujejo z iskanjem pogrešanih.

" Zamenjali bomo ekipe in vključili druge prek Nacionalnega centra za iskanje in reševanje ter obalne straže," je povedal Kekez in dodal, da so v iskanje vključene tudi hrvaške in italijanske zračne sile.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi letala v morju že odkrila tri trupla, a jim jih še ni uspelo potegniti iz vode, so še dodali pri 24ur.com

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec