J. B./STA | 7. 2. 2023, 07:10

V Turčiji in Siriji z grozo v očeh preštevajo mrtve, številka strmo narašča, tla pa so se v torek zjutraj spet tresla

Profimedia

Posledice potresa v Turčiji in Siriji dosegajo nepredstavljive razsežnosti.

Reševalci v Turčiji in Siriji po ponedeljkovem uničujočem potresu ob nizkih temperaturah in močnem deževju med ruševinami več tisoč stavb nadaljujejo iskanje preživelih. Po zadnjih podatkih turških oblasti je umrlo več kot 4300 ljudi, najmanj 19.000 je ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz osrednje Turčije so v torek zgodaj zjutraj poročali o novem potresu z magnitudo 5,5 v bližini mesta Golbasi.

V Turčiji se je število smrtnih žrtev po zadnjih podatkih povečalo na 2921, število ranjenih pa na 15.834, je sporočila državna agencija za izredne razmere, medtem ko je v Siriji umrlo najmanj 1460 ljudi, ranjenih pa je 3400.

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da bi se lahko število smrtnih žrtev še povečalo, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami.

Porušenih več kot 5600 stavb

Turške in sirske ekipe za odzivanje na nesreče poročajo, da je bilo v več mestih porušenih več kot 5600 stavb, vključno s številnimi večnadstropnimi stanovanjskimi bloki, v katerih so prebivalci ob prvem potresu po večini spali.

Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu so v Turčiji iz ruševin več tisoč stavb rešili več kot 7800 ljudi, je sporočila vlada.

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije je v ponedeljek prizadel katastrofalni potres z magnitudo 7,8. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nato je čez štiri ure območje stresel nov potres z magnitudo 7,5.

Profimedia

Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu na globini deset kilometrov.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave