13. 4. 2022, 17:24 | Vir: STA

V Unescu zaskrbljeni: zaradi vojne poškodovanih že TOLIKO zgodovinskih objektov

Profimedia

V Ukrajini je bilo po podatkih Unesca od začetka ruske invazije 24. februarja poškodovanih skoraj 100 kulturnih in verskih znamenitosti. 

Zadnja ocena Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo predstavlja skoraj podvojitev prejšnjih Unescovih številk, zaradi česar se še krepijo bojazni pred posledicami vojne na ukrajinsko kulturno dediščino.

"Številko 100 poškodovanih ali popolnoma uničenih znamenitosti bomo dosegli v četrtek ali petek. Davi smo bili pri 98 znamenitostih in spomenikih iz osmih ukrajinskih regijah," je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor svetovne dediščine pri Unescu Lazare Eloundou Assomo.

Dodal je, da to velja za številne znamenitosti, od katerih so nekatere iz zgodnjega srednjega veka, druge so veljale za znamenitosti zgodnje sovjetske arhitekture.

"Število bi se lahko še povišalo," je opozoril Eloundou Assomo in dejal, da je dostop do nekaterih območij mogoč šele sedaj, nekatera druga pa so še vedno prizorišče okrepljenih spopadov.

"Za nekatere znamenitosti in spomenike bo potreben čas za obnovo, drugih verjetno sploh ne bo mogoče obnoviti," je še dejal Eloundou Assomo. Hkrati je opozoril, da je kakršenkoli napad na stavbe z modrim Unescovim znakom, ki označuje kulturno dediščino, "kršitev mednarodnega prava in bi ga lahko obravnavali tudi kot vojni zločin".

Med potrjeno poškodovanimi stavbami ni nobene s seznama Unescove svetovne dediščine v Ukrajini, kamor sodijo katedrala Svete Sofije v ukrajinski prestolnici Kijev ter stavbe samostana Kijevsko-Pečerska lavra, ki so znane tudi kot Kijevski samostan v jamah.

"Glede na informacije, ki jih imamo, sedem ukrajinskih znamenitosti, ki jih je Unesco uvrstil na seznam svetovne dediščine, doslej še ni bilo poškodovanih," je dejal Eloundou Assomo.

V hudih spopadih je bilo poškodovano zgodovinsko središče ukrajinskega mesta Černigiv, ki je na poskusnem Unescovem seznamu, kar pomeni, da Ukrajina želi, da se zanj začne postopek za vpis na seznam svetovne dediščine.

Unesco sicer za preverjanje informacij, ki jih posredujejo ukrajinske oblasti, uporablja satelitske posnetke in poročila prič s kraja dogodka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol