30. 4. 2022, 15:55 | Vir: STA

Hrvaška policija ni mogla verjeti svojim očem: predal se je kar sam

Profimedia
Hrvaška policija ni mogla verjeti svojim očem: predal se je kar sam (foto: Profimedia)

Šlo naj bi za domnevnega vodjo srbskega podzemlja, ki ga povezujejo s številnimi umori.

Filip Korać, ki ga mediji označujejo kot enega od vodij zloglasnega srbskega zemunskega klana, se je v Zagrebu predal policiji, da bi sodeloval v kazenskem postopku, ki so ga uvedli proti njemu v tajnosti zaradi ponarejanja dokumentov, je potrdil njegov zagrebški odvetnik Gordan Preglej.

Povezan s številnimi balkanskimi klani

Korać je od torka v zagrebškem zaporu Remetinec, kamor je z neznane lokacije prišel v spremstvu svojega odvetnika, potem ko je izvedel, da proti njemu teče kazenski postopek v zvezi s ponarejanjem potne listine.

Ko je izvedel, da se proti njemu na Hrvaškem vodi postopek, je želel razrešiti situacijo, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal odvetnik. Kako je izvedel, da proti njemu na Hrvaškem teče sicer tajni postopek, pa ni znano.

Koraća so mediji povezovali s srbskim zemunskim in tudi črnogorskim škaljarskim klanom. Njegov odvetnik zatrjuje, da Korać doslej še ni bil obsojen in da proti njemu v Srbiji ne teče noben kazenski postopek.

Za njim razpisana tudi mednarodna tiralica

Po poročanju hrvaškega dnevnika Jutarnji list je bila proti Koraću uvedena preiskava zaradi ponarejenega hrvaškega potnega lista, v njegovi odsotnosti pa so mu odredili preiskovalni zapor, medtem ko je Hrvaška za njim razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog.

Jutarnji list je ob tem še poročal, da je bil proti Koraću v Srbiji uveden postopek zaradi spodbujanja k uboju, vendar je bil zaradi pomanjkanja dokazov ustavljen, tako da je postopek zaradi ponarejenega hrvaškega potnega lista edini postopek, ki sedaj teče proti njemu.

Povezan z likvidacijami v številnih državah

Koraća so povezovali z likvidacijo pripadnikov kriminalnega okolja v Srbiji, Črni gori in tudi v drugih državah. Konec leta 2017 naj bi tudi organiziral prihod Splitčanov, ki so se pretepali na nogometni tekmi med Partizanom in Crveno zvezdo v Beogradu.

Po poročanju medijev je Korać oseba, ki uživa največje zaupanje vodje zemunskega klana Luke Bojovića in velja za njegovo desno roko. Bojović je bil februarja 2012 aretiran v Španiji, kjer tudi prestaja zaporno kazen. Organizacija tega klana je podobna škaljarskemu klanu, ki je "v vojni" z rivalskim kavačkim klanom, še poroča Hina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.