K. Ž. | 30. 9. 2023, 06:00

Neverjetno: celotno Združeno kraljestvo na nogah zaradi … drevesa!

Profimedia

Ljubitelji ikoničnega drevesa so ogorčeni nad dogodkom.

V Združenem kraljestvu objokujejo izgubo drevesa, ki je več stoletij ponosno stal sredi nacionalnega parka Northumberland. Omenjeno drevo je ameriška platana, najbolj znana pa je kot drevo Robina Hooda iz filma Robin Hood: Princ tatov, v katerem je zaigral priznani igralec Kevin Costner. Leta 2016 je bilo drevo razglašeno za Drevo leta v tekmovanju, ki ga je organizirala organizacija Woodland Trust, poroča BBC.

Profimedia

A nekoč pokončno in mogočno drevo je nedavno ugledalo svoj nečastni konec, saj so ga nepridipravi čez noč posekali. Drevo se je nahajalo poleg Hadrijanovega zidu, starodavnega obzidja, ki je bilo poimenovano po rimskem cesarju Hadrijanu. Obzidje je dolgo 117 kilometrov, razteza pa se od zaliva Solway vse do ustja reke Tyne. Hadrijanov zid je eden najveličastnejših spomenikov rimski vojski. 

In prav v bližini Hadrijanovega zidu se je nahajalo drevo, ki je krasilo mnogo slik in bilo prizorišče več snubitev. Sedaj pa so oblasti sporočile, da so našle osebo, ki je odgovorna za uničenje te mogočne znamenitosti. Policija je odvzela prostost 16-letniku, ki mu očitajo, da je namerno posekal drevo.

Profimedia

Uradni govorec policije je dejal, da se osumljenec trenutno nahaja v priporu in sodeluje pri preiskavi. A četudi so našli odgovornega za posek drevesa, to ne bo izničilo žalosti ob izgubi drevesa, ki je 200 let krasil čudovito pokrajino.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord