15. 12. 2022, 16:27 | Vir: STA

Vatikan se je moral zaradi papeževe izjave opravičiti

Profimedia

Intervju, ki ga je papež opravil novembra, je dvignil ogromno prahu. Zakaj so bile njegove besede tako kontroverzne? 

Vatikan je potrdil, da se je opravičil Rusiji, potem ko je papež Frančišek novembra v intervjuju dejal, da nekateri "najbolj kruti" borci v ruski ofenzivi v Ukrajini "nimajo ruske tradicije", ampak pripadajo etničnim manjšinam, kot so Čečeni in Burjati, pri čemer je mislil na avtohtone prebivalce ruskih republik.

Izjava je sprožila burne odzive v Rusiji, kjer je tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova na Telegramu zapisala, da to "ni rusofobija, ampak sprevrženost".

Zaharova je dejala, da je Rusija od Vatikana prejela uradno opravičilo zaradi papeževe rasistične izjave do Čečenov in Burjatov in da je s tem incident končan.

Profimedia

Povedala je, da se je državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin v pismu uradno opravičil Moskvi in ob tem izpostavil, da "Sveti sedež izredno spoštuje vse ruske narode, njihovo dostojanstvo, vero in kulturo, pa tudi druge države in narode sveta".

Na vprašanje, ali držijo navedbe Zaharove, da se je Vatikan opravičil Moskvi zaradi omenjene papeževe izjave za jezuitsko revijo America, je tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni odgovoril: "Trenutno lahko potrdim, da je prišlo do diplomatskih stikov v tem smislu".

Rusijo so septembra obtoževali, da je za svojo ofenzivo v Ukrajini mobilizirala nesorazmerno veliko moških iz etničnih manjšin v Sibiriji in na Kavkazu. Kritiki Kremlja medtem pravijo, da je v ukrajinski vojni umrlo več pripadnikov etničnih manjšin, ki živijo v revnih in odročnih ruskih regijah, kot etničnih Rusov. Na drugi strani pa pripadnike teh manjšin obtožujejo, da so sodelovali v grozodejstvih, ki jih Kijev pripisuje ruskim silam, kot je bil pokol v Buči.