12. 4. 2022, 07:00

Vau! Danec si je zastavil cilj, ki ga ni dosegel še nihče

Slika je simbolična.

Profimedia

28-letnika na poti spremljajo sonce, veter in mraz, kljub veliki smoli z vremenom pa ne obupa. 

Casper Steinfath, ki ima vzdevek Viking, si je zastavil zanimiv cilj – na supu preveslati 1400 kilometrov dolgo pot ob danski obali, poroča MMC. 

Steinfath je šestkratni svetovni prvak v supanju, zdaj pa želi postati še prvi Danec, ki bi na plastičnem ali napihljivem gumijastem plovilu ovalne oblike, na katerem se stoji in vesla, obplul dansko obalo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casper Steinfath (@cj_steinfath)

Svojo odisejado je začel drugega aprila, a je imel veliko smolo z vremenom, saj je to državo zajelo neobičajno slabo vreme z nevihtami, nekajmetrskimi valovi in celo s snegom.

Kaj je vzel s seboj?

"Navajen sem na slabo vreme, a trenutno sem opečen od sonca, prepihan in imam zmrznjene prste. Neobičajna kombinacija," je dejal.

Pri sebi ima le šotor, spalno vrečo, kuhalno ploščo in nekaj pripravljenih obrokov, vsako noč pa spi v šotoru na obali. Vabi pa tudi vse zainteresirane, da se mu na morju pridružijo z različnimi plovili in mu tako popestrijo pot.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casper Steinfath (@cj_steinfath)

"Moj najljubši film je Forrest Gump, v tem filmu me je navdušil prizor s tekom, ko so se glavnemu junaku pridružili mnogi neznanci. Ni mi mar, ali zvabim v svoj projekt enega človeka ali sto ljudi, vesel bom vsakršne družbe. Spomladi Danci zapustijo svoje zimske 'luknje' in znova zadihajo na prostem, zato je v zraku odlična energija," je dejal za Guardian.

Avgusta se mora vrniti

Vsak dan skuša na supu preveslati 40 kilometrov, s seboj pa nosi 30-kilogramsko opremo. Če so razmere dobre, vsak dan vesla okoli sedem ur, tako da naj bi njegova velika tura okoli Danske trajala od 40 do 50 dni. "A kdo ve, kaj se bo dogajalo, vreme je nepredvidljivo. Imam pa skrajni rok – avgusta se bom poročil in do takrat res moram biti znova na kopnem," se je pošalil.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije