Mnogi izdelek kljub vsemu z veseljem kupujejo.
V ZDA pa se vse več ljudi prehranjuje rastlinsko, kar proizvajalci izkorstijo tudi v času državnih praznikov. Ob dnevu zahvalnosti, ki ga praznujejo novembra, je čez lužo že več desetletij izredno priljubljen veganski "puran", ki ga je proizvajalec poimenoval 'tofurky' (skovanka bsed tofu in angleške besede za purana turkey).
Gre za tofu, nadevan z rižem, drobtinami, zeleno, čebulo, korenjem in začimbami, izdelek pa je bil v preteklih letih pravi trend med vegetarijanci in vegani, pa tudi tistimi, ki si preprosto želijo uživati manj mesa. Mnogi si jed pripravijo tudi za božič ali novo leto, izdelek pa je mogoče kupiti v različnih pakiranjih. Za 1,58 kilogramsko praznično pakiranje, ki je primerno za šest oseb, je treba odšteti 54,99 dolarjev (dobrih 47 evrov).
Izdelek prvič predstavili pred tremi desetletji
Podjetje, ki proizvaja omenjeno jed ter druge vegetarianske in veganske produkte, je leta 1980 ustanovil Seth Tibbot. Sprva je izdeloval tempeh, a je opazil, da v prazničnem času prodaja tega izdelka upade, zato se mu je porodila ideja o jedi, ki bi šla v prodajo tudi čez praznike.
"Zdela se mi je izvrstna ideja iz poslovnega vidika, obenem pa sem kot vegetarijanec tudi sebi želel zagotoviti okusen obrok na zahvalni dan," je povedal.
Tofurky je luč sveta prvič ugledal leta 1995. Pripravili so 500 kosov, ki so bili zelo hitro razprodani, zaradi česar so hitro prišli do spoznanja, da ima jed velik potencial. Do leta 2018 so prodali že pet milijonov izdelkov. Danes tako v prazničnem času v zgolj deseturni izmeni izdelajo 6000 kosov.
Nekateri navdušeni, drugim se obrača želodec
Mnogi vegetarijanci so nad dejstvom, da si lahko v prazničnem času omogočijo okusen brezmesni obrok, povsem navdušen, spet drugi pa imajo zadržke, saj menijo, da je izdelek visoko procesiran in zato izjemno nezdrav. Ko so pri podjetju razkrili proces izdelave, so nekateri uporabniki to videli kot potrditev, da teorija o visoko procesiranem izdelku dejansko drži.
"Visoko procesirani hrani, ki bi morala postati odpad, so dodali zelišča in aromo, izdelek pa nato prodajajo kot premium artikel," je zapisal eden od uporabnikov. "Nikoli ne bi jedel česa takega. Že opazovanje, kako je izdelek narejen, mi obrača želodec," je komentiral drugi.
Vseeno pa se najdejo tudi takšni, ki so prepričani, da je proizvodnja takšnega izdelka še vedno manj moteča kot proizvodnja mesnih izdelkov. "Oglejte si, kako nastane puranje meso, ki ga kupite v trgovini. Verjamem, da ga mnogi ne boste več želeli uživati," je zapisala ena od uporabnic.