18. 4. 2024, 22:00 | Vir: STA

Napad Irana na Izrael ne bo ostal brez posledic: dve velesili že napovedali sankcije

Profimedia

ZDA in Velika Britanija sta danes naznanili nove sankcije, usmerjene zlasti proti iranskemu programu brezpilotnih letalnikov. Kot je pojasnil ameriški predsednik Joe Biden, so sankcije odgovor na nedaven prvi neposredni napad Irana na ozemlje Izraela

Biden je ob naznanitvi sankcij poudaril, da so ZDA in njene partnerice zavezane skupnemu ukrepanju za krepitev gospodarskega pritiska na Iran. "Naši zavezniki in partnerji so ali bodo izdali dodatne sankcije in ukrepe za omejitev iranskih vojaških programov," je še dodal.

Washington nove sankcije uvaja proti 16 posameznikom in dvema subjektoma, ki omogočajo proizvodnjo iranskih dronov, vključno z motorji, ki poganjajo drone tipa šahed. Prav tako je sankcioniral pet podjetij, ki dobavljajo dele za iransko jeklarsko industrijo, ter proizvajalca avtomobilov, ki zagotavlja materialno podporo iranski revolucionarni gardi.

London medtem uvaja sankcije proti več iranskim vojaškim organizacijam, posameznikom in subjektom, ki so vključeni v proizvodnjo dronov in balističnih raket.

"V sodelovanju z Londonom ter po posvetovanju z zavezniki hitro in odločno ukrepamo v odgovor na iranski napad na Izrael. Uporabljamo orodja finančnega ministrstva, da bi oslabili in onemogočili ključne vidike iranske zlonamerne dejavnosti, vključno s programom dronov in prihodki, ki jih režim ustvarja za podporo terorizma," pa je pojasnila ameriška finančna ministrica Janet Yellen.

ZDA in Velika Britanija sta se z novimi sankcijami proti Teheranu odzvali na napad Irana, v katerem je v soboto zvečer proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za katero so pripisali Izraelu.