5. 1. 2023, 15:07 | Vir: STA

Veliko število okuženih na Kitajskem: kako bo Slovenija ravnala s potniki iz te države?

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Vse več držav se odloča za obvezno testiranje potnikov, ki prihajajo iz Kitajske, nova priporočila pa bodo kmalu v veljavi tudi v EU.

Po svetu vse več držav sprejema omejevalne ukrepe za potnike iz Kitajske, ki se sooča z največjim valom okužb z novim koronavirusom doslej. Države članice EU in schengenskega območja zanje niso uvedle obveznega testiranja in zaščitnih mask, temveč so v sredo sprejele zgolj tovrstna priporočila. V Pekingu so kritični do vseh omejitev.

Iz švedskega predsedstva Svetu EU so v sredo zvečer sporočili, da so se države uskladile glede obravnave potnikov iz Kitajske. V skladu s sklepi sestanka bodo nova priporočila v veljavo stopila v nedeljo, 8. januarja.

Države članice EU so v prisotnosti pridruženih članic schengenskega območja v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) odločile, da bodo vsem potnikom, ki potujejo na Kitajsko ali od tam, priporočale nošenje zaščitnih mask.

Profimedia

Pozivi k naključnemu testiranju potnikov

Države bodo prav tako te potnike in uslužbence letalskih družb seznanile s priporočili o osebni higieni in zdravstvenih ukrepih za zmanjšanje možnosti okužbe.

Ob tem pristojne oblasti posameznih držav pozivajo, naj opravljajo naključna testiranja potnikov in sekvencirajo primere pozitivnih testov, z namenom krepitve nadzora epidemiološke situacije. Enako naj počnejo z odpadnimi vodami na letališčih in letih iz Kitajske.

Države članice naj še naprej spodbujajo deljenje cepiv in cepljenje, še posebej ranljivih skupin, je še zapisano v izjavi za javnost, ki so jo sprejeli po srečanju v sredo. Države bodo v skladu z dogovorom v okviru IPCR do sredine januarja še enkrat ocenile razmere in preučile ukrepe.

Profimedia

Odzval se je tudi slovenski zdravstveni minister

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je pred sredinim sestankom glede odziva Slovenije dejal, da bodo ukrepi sprejeti na ravni EU, Slovenija pa samostojno ne bo sprejemala nobenih ukrepov.

"V epidemijo smo šli skupaj z Evropo in skupaj moramo tudi vztrajati naprej, ker se je jasno pokazalo, da samo s solidarnostjo pridemo skozi najtežje krize. Vsako soliranje katerekoli države pomeni nekaj, kar ni v redu na srednji in dolgi rok," je dejal.

Italija, Francija in Španija so že pred sestankom začele testirati potnike iz Kitajske. Za prihod v Francijo pa je od danes negativen test pogoj za vkrcanje na letalo na Kitajskem.

Profimedia

Vse več držav se odloča za omejitve

Da bo "v kratkem" negativen test za potnike iz Kitajske kot pogoj za vstop v državo zahtevala tudi Nemčija, je danes dejal nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach. Obvezno testiranje potnikov iz Kitajske sta danes napovedali Švedska in Belgija.

Tudi ZDA od potnikov iz Kitajske po novem zahtevajo negativen test, opravljen največ 48 ur pred odhodom, ali dokumentacijo, ki potrjuje, da je oseba v zadnjih 90 dneh prebolela covid. Podobne omejitve so sprejele Kanada, Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Združeno kraljestvo in Indija.

Določene omejitve so sprejeli tudi Katar, Maroko in Gana.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol