10. 4. 2022, 12:14 | Vir: STA

Papež PRVIČ pred večjim številom vernikov

Profimedia

Zaradi pandemije so bile v letih 2020 in 2021 odpovedane množične slovesnosti na Trgu svetega Petra v Rimu. Poglejte, kako pa je bilo na letošnjo cvetno nedeljo.

Papež Frančišek je z mašo na cvetno nedeljo uvedel kristjane v veliki teden do velike noči, ki velja za najpomembnejši krščanski praznik. To je bilo prvo bogoslužje pred večjim številom vernikov na Trgu svetega Petra v Rimu po več kot dveh letih pandemije covida-19. Zbrani romarji so mahali z oljčnimi vejicami.

Cvetna nedelja je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko krščanski verniki blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje ali oljčne veje. S tem se spominjajo, kako so ljudje postiljali oljčne in palmove veje kot preprogo pred Jezusom Kristusom, ko je ta na oslu prijahal v Jeruzalem. Ob tem se spominjajo tudi zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja, zato se pri maši bere daljše poročilo o Jezusovem trpljenju - pasijon.

Procesija okoli sto mladih, škofov in kardinalov se je dopoldne v soncu sprehodila po Trgu svetega Petra do oltarja pred baziliko, kjer je papež vodil mašo.

Trg pred baziliko svetega Petra so okrasili s cvetjem, že v dneh pred praznovanjem so tam tudi postavili več tisoč stolov za obiskovalce.

Zaradi pandemije so večino množičnih slovesnosti na Trgu svetega Petra opravljali le v manjšem obsegu. Lani je papež molil tradicionalni križev pot na veliki petek na praznem trgu.

Letos naj bi bile velikonočne slovesnosti znova po običajnem redu. Križev pot na veliki petek je znova načrtovan v Koloseju, na velikonočno nedeljo bo sledila sveta maša na Trgu svetega Petra in nato blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord