T. R. K. | 5. 4. 2024, 21:45

Najstnica je zaradi revščine poskušala ukrasti hrano, posledice so nehumane

Slika je simbolična.

Profimedia

Zoper 19-letnico je Spar uvedel kazenski postopek.

S Hrvaške prihaja žalostna zgodba, ki odseva situacijo, v katero je oseba lahko potisnjena zaradi revščine. Po tem ko je iz Spara dvakrat poskušala ukrasti živila v skupni vrednosti 97 evrov, je 19-letna Vesna pristala v preiskovalnem priporu, zdaj pa se ji obetajo še štirje meseci zapora, če bo sodba postala pravnomočna.

Vesna je sicer v začetku januarja lani iz trgovine Spar na Dankovečki ulici 4 v Zagrebu poskušala ukrasti olive, hrenovke, puranji file in Filetino classic v skupni vrednosti 28,86 evra. "Ko je zapuščala trgovino, jo je ustavila varnostna služba in ji blago zasegla ter ga vrnila trgovini," je zapisano v sodbi, poroča portal Danica. 

Sredi februarja lani v trgovini Spar v Zagrebu, na Martićevi ulici 13, poskušala ukrasti 20 kosov paštete Argeta v skupni vrednosti 68,80 evra. Tudi takrat so jo varnostniki ustavili na izhodu, blago pa zasegli in vrnili. 

Zoper Vesno je kazenski postopek uvedel Spar, saj je bila vrednost ukradenega blaga manjša od 133 evrov, kar pomeni, da se s primerom tožilci ne bi ukvarjali. Vesna je bila aretirana 4. februarja in bila v preiskovalnem priporu do 12. februarja. 

Profimedia

Dejanje storila zaradi revščine

Med postopkom je vse priznala ter izrazila obžalovanje in povedala, da živi v revščini, zato nima kaj jesti. Je poročena, nima pa otrok, dohodkov ali prihranjenega premoženja, doslej še ni bila nikoli kaznovana.

Sodnik ji je kljub temu odmeril štiri mesece pogojnega zapora. Kot olajševalno okoliščino je ob tem upošteval "njeno priznanje, slabe finančne razmere in to, da Spar ni utrpel nobene škode, saj so bili vsi predmeti takoj zaseženi". Ob tem je bil sodnik mnenja, da gre za "kazensko sankcijo, primerno za kaznivo dejanje, ki ga je oseba storila." 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol