R. K. | 8. 5. 2024, 19:36

Osupljivi posnetki, ki vas bodo navdušili: naš planet lahko kadarkoli v živo spremljate iz vesolja (VIDEO)

Profimedia

Neposreden video prenos iz zemeljske orbite je mogoče v visoki ločljivosti spremljati iz domačega naslanjača.

Na spletni strani ameriške vesoljske agencije Nasa oziroma na njihovem YouTube kanalu lahko kadarkoli v neposrednem prenosu opazujete Zemljo, kot je videti z Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ki kroži 420 kilometrov nad Zemljo. Kadar je vidljivost dobra, so lahko videoposnetki našega planeta naravnost osupljivi.

Video v živo z Mednarodne vesoljske postaje Nasa prenaša z zunanje visokoločljivostne kamere, nameščene na postajnem modulu Harmony. Kamera gleda proti Zemlji, občasno pa je v kadru posnetka mogoče videti tudi solarni panel, so pojasnili pri ameriški vesoljski agenciji. Slišati je mogoče tudi pogovore astronavtov.

Opazovati je mogoče celo nevihte

Mednarodna vesoljska postaja sicer kroži v nizki zemeljski orbiti 420 kilometrov nad Zemljo in potrebuje 90 minut, da obkroži planet. V tem času za 45 minut preide na temno stran Zemlje. Takrat je mogoče opazovati nevihte s strelami, ki besnijo v zemeljski atmosferi, pa tudi luči, ki prihajajo iz mest in naselij.

Vesoljska postaja potuje s hitrostjo okoli 28.000 kilometrov na uro, kar pomeni, da so astronavti v enem dnevu priča kar 16 sončnim vzhodom in zahodom.

ISS lahko sicer zaradi izgube signala začasno preneha oddajati sliko, vendar se ta samodejno vrne, ko vesoljska postaja znova vzpostavi povezavo. Kadar se to zgodi, se bo slika samodejno preklopila na simulacijo položaja vesoljske postaje nad Zemljo.

Profimedia

Če kamera modula Harmony zaradi operativnih razlogov dlje časa ni na voljo, se bo po navedbah Nase prikazala neprekinjena zanka posnetih pogledov na Zemljo z napisom "posneto vnaprej".

Mednarodni mikrogravitacijski laboratorij

Mednarodno vesoljsko postajo upravlja mednarodno partnerstvo petih vesoljskih agencij iz 15 držav, na njej pa neprekinjeno bivajo astronavti že od leta 2000. ISS je sicer "mikrogravitacijski laboratorij, kjer znanost, raziskave in človeške inovacije utirajo pot novim tehnologijam in raziskovalnim dosežkom, ki na Zemlji niso mogoči," so še pojasnili pri Nasi.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu