N.Z. | 26. 5. 2022, 14:57

VIDEO: 13-letniku niso želeli prodati loterijske srečke, lahko pa si je kupil 22-kalibrsko puško

CNN/twitter

13-letni Jack iz Virginije, ZDA, ki je pravkar snel zobni aparat, svoje sobotne popoldneve pa preživi ob igranju košarke s svojimi prijatelji, je tudi igralec, zato so ga pri CNN najeli, da v njihovem raziskovalnem prispevku odigra vlogo, s katero so razgalili vso srhljivost sodobne Amerike.

Takole je bilo.

Novinarska ekipa ga je prosila, da se je z njimi zapeljal po mestu. Skupaj z mamo, seveda. Jack namreč ni dovolj star, da bi sam vozil avtomobil do trgovin, kjer mu zaradi njegove mladosti ne bi dovolili niti delati z blagajno.

S kamero so nato Jacku sledili v prvo trgovino.

Tam je Jack poskušal kupiti pivo, tamkajšnja blagajničarka pa ni mogla verjeti, da je 13-letnik kaj takšnega sploh poskusil.

»Videti si še mlajši. Dala bi ti 12 let,« je bila jasna.

V naslednji trgovini je Jack poskusil kupiti škatlico cigaret. A je bil pri tem seveda neuspešen.

Potem so ga sledili v tretjo trgovino, kjer je Jack poskušal kupiti pornografsko revijo. Tudi tu je bil zavrnjen, saj si takšno revijo lahko kupijo le tisti, ki so dopolnili najmanj 18 let.

Nato je Jack poskusil kupiti še loterijski listek.

In ja, prav ste prebrali.

Blagajničarka ameriške loterije mu zaradi njegovih rosnih let ni želela prodati niti srečke, na kateri si je mogoče spraskati nagrado, namesto tega je zavrnila s prešernim smehom in besedami: »Premlad si za srečke, srček.«

Prav nič smešno pa ni bilo potem, ko je Jack vstopil na prodajno razstavo orožja.

Med razstavljenimi puškami in pištolami si je takoj našel sogovornika v starejšem možakarju. Ta mu je gledal naravnost v oči, ko mu je priporočil precej veliko puško z besedami: »Tale bo kar pravšnja zate.« 

Jack se ni prav nič obotavljal: »Kupil jo bom.«

Trajalo ni torej niti deset minut, ko je 13-letni Jack - zlahka in povsem legalno - postal lastnik 22-kalibrske puške, medtem ko si pred tem ni smel kupiti niti srečke, kaj šele plastenke piva.

Kako je Jack lahko kupil takšno puško, ko pa celo v ZDA velja za nakup puške omejitev 18 let?

Nakup se je zgodil na prodajni razstavi, kar velja za ’zasebno prodajo’ in v tem primeru starostne omejitve ne veljajo.

Dovolj grozljivo v luči nedavnega streljanja v Teksasu, v katerem je strelec zahteval krvni davek v življenju 19 otrok in dveh odraslih?

To je mogoče samo v Ameriki, bodo rekli mnogi.

Celoten prispevek z Jackom v glavni vlogi si lahko ogledate v pripetem tvitu spodaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.