13. 5. 2022, 17:52 | Vir: STA

VIDEO: Policija napadla pogrebnike, krsta skoraj padla na tla

Profimedia

Po družbenih omrežjih so zaokrožili neverjetni prizori s pogreba novinarke, ki je bila ubita med opravljanjem svojega dela na Zahodnem bregu. Odnosi med Izraelom in Palestinci so iz dneva v dan bolj napeti.

Pogreba novinarke televizije Al Jazeera Širin Abu Akleh, ki je bila ustreljena na Zahodnem bregu, se je danes v Jeruzalemu udeležilo na tisoče ljudi, pri čemer so izbruhnili nemiri.

Izraelska policija je sicer že pred pogrebom okrepila varovanje in je tudi posredovala ob začetku pogrebnega sprevoda.

Ulice, po katerih je potekal sprevod, so bile zaprte, saj je Izrael okrepil varnost, da bi zagotovil miren potek pogreba, je povedala tiskovna predstavnica izraelske policije.

Policija nad palestinske zastave

Izraelska policija je sporočila, da so policiste na kraju dogodka med drugim obmetavali s kamenjem, zaradi česar so bili ti prisiljeni uporabiti prisilna sredstva. Na posnetkih je videti obračun med policijo in Palestinci, zbranimi okoli krste v bolnišničnem kompleksu.

Na televizijskih posnetkih je tudi videti, da je krsta skoraj padla na tla, ko je izraelska policija iz množice, ki je spremljala procesijo pred bolnišnico svetega Jožefa v vzhodnem Jeruzalemu, pograbila palestinske zastave, ki jih je v Izraelu prepovedano javno izobešati.

Za smrt krivijo drug drugega

Kdo je odgovoren za smrt 51-letnice, ki je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega, še ni znano. Izrael in Palestinci za smrtonosno streljanje krivijo drug drugega.

Profimedia

Vmesne ugotovitve preiskave izraelske vojske niso z gotovostjo pokazale, kdo je izstrelil kroglo, ki je ubila Abu Akleh, in dopuščajo možnost, da jo je izstrelil vojak. V slednje so sicer prepričani tako Palestinci kot tudi pri televiziji Al Jazeera.

Do incidenta je prišlo v času, ko so odnosi med Izraelom in Palestinci zelo napeti, območje pa je skoraj dva meseca pretresalo eno najbolj smrtonosnih obdobij nasilja v zadnjih letih.

Med izraelsko racijo v bližini Dženina na Zahodnem bregu, kjer je bila ubita novinarka, je bilo danes ranjenih več Palestincev, izraelski vojak pa je bil ubit, je sporočil izraelski premier Naftali Benet.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.