J. B. | 16. 2. 2023, 12:04

VIDEO: Potres prestrašil Hrvate in Slovence: tresli so se nebotičniki, omare so škripale, kozarci žvenketali

EMSC

Močno se je zatreslo in prestrašilo številne, ki so že delili svoje zgodbe.

Hrvaško je v četrtek stresel potres, ki so ga čutili številni prebivalci Slovenije. Čeprav je bil epicenter potresa 10 kilometrov pod morsko gladino pri hrvaškem otoku Krk, so se tla tresla tudi v Ljubljani in marsikje drugje v naši državi.

"Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici," so sporočili iz agencije ARSO in tokratno tresenje tal opisali kot "zmeren potresni sunek".

V Punatu prišlo do požara

Kljub vsemu številni prebivalci predvsem Hrvaške kot tudi Slovenije poročajo o tem, da so se tla dejansko zelo močno tresla.

"Dolgo je trajalo in močno se je treslo," je Index prenesel sporočilo prebivalca Viškova, naselja osem kilometrov od Reke.

"Nihanje v smeri sever-jug. Malo počeno okno. Novogradnja," je opisal nekdo iz Zagreba, prebivalec stolpnice na Kantridi na Reki je dodal: "To je bil močan potres, ki je trajal od 3 do 4 sekunde. Ropotalo je pohištvo." V Punatu so imeli nekaj dela celo gasilci, zaradi potresa je prišlo do požara, ki pa je bil hitro pogašen.

Vaze so popadale

Najmočneje naj bi se treslo na Krku, iz Baške so sporočili: "Najprej je zagrmelo, potem se je nekaj sekund vse treslo. V hiši se je prašilo, res smo čutili potres. Škode k sreči ni."

Tudi na otoku Rab so čutili tresenje tal: "Trajalo je približno 15 sekund. Sprva je bilo zelo šibko, potem je pet sekund pošteno treslo. Vaze so popadale, v trgovinah so s polic popadali predmeti. Zelo neprijeten občutek."

O tresenju tal poročajo tudi iz Italije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine.

"Hiša se je tresla, omare so škripale, kozarci žvenketali," so sporočili iz Crikvenice, na Cresu so dodali: "Grozno! Vse se je treslo sem in tja."

Hrvaški mediji o posledicah potresa za zdaj še ne poročajo, strokovnjaki pa opozarjajo, da je v določenih krajih tresenje tal skoraj zagotovo povzročilo vsaj nekaj materialne škode.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol