N.Z. | 4. 3. 2024, 12:46

VIDEO: V Sredozemlju se je razvila 700 km dolga nevihtna linija - in zdaj se vsi sprašujejo, kaj nas čaka poleti!

profimedia

To, kar so hrvaški vremenoslovci zagledali na svojih radarjih zjutraj, je presenetilo tudi najbolj hladnokrvne med njimi. Prav vsi pa se zdaj sprašujejo, ali je to že prvi uvod v nevihtno in peklensko poletje, ki je pred nami.

V našem delu Sredozemlja se je razvila ogromna nevihtna linija, ki se razteza kar 700 kilometrov, pa je šele začetek marca.

"Pojav se je razvil v sklopu genovskega ciklona in tople ter zelo nestabilne zračne mase, ki se s svojim zgornjim delom razteza proti severu. Zaradi nenadnega navpičnega dviga zraka pride do konvektivnih procesov, ki lahko v tako toplem, energijsko bogatem ozračju trajajo več ur," so vedeli razložiti pri IstraMet.

V nadaljevanju dneva naj bi nestabilnosti zaradi polnitve ciklona sicer oslabele in se pomaknile proti jugu, v srednjem in južnem Jadranu pa so še možne močnejše nevihtne nestabilnosti. V Istri naj bi se vreme postopno umirilo tekom popoldneva, a bo to le prehodnega značaja.

"Do nadaljnjega nas čaka nestabilno vreme, dolgotrajnejše poslabšanje pa je možno že konec tedna ob novem prodoru večje količine vlažnega in nestabilnega zraka z Atlantika," še poročajo na Istramet.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol