20. 4. 2022, 19:44 | Vir: STA

Visoki predstavnik EU na obisku v Kijevu s številnimi obljubami

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Kijev je obiskal tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. O čem sta govorila z ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim in kaj mu je zagotovil? 

Predsednik Evropskega sveta je Zelenskemu med drugim dejal, da bo Evropska unija storila vse za zmago Ukrajine v vojni z Rusijo. Zelenski je ob tem EU pozval k sprejetju novega svežnja sankcij, v katerem bo tudi embargo na uvoz nafte. Oba sta se zavzela za čim prejšnji začetek obnove Ukrajine.

Zagotovilo o pomoči Ukrajini

Michel je med svojim obiskom v Kijevu Zelenskemu zagotovil, da Ukrajinci niso sami in da je EU z njimi. "Storili bomo vse, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni," je poudaril na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom. EU po njegovih besedah ves čas dela na sankcijah proti Rusiji. O tem sta govorila tudi z Zelenskim, da bo lahko državam članicam podal predloge za nadaljnje sankcije, je povedal Michel.

Ukrajinski predsednik se je ob tem zavzel za sprejetje šestega svežnja sankcij proti Rusiji, ki mora po njegovih besedah vključevati tudi embargo na uvoz ruske nafte v EU. "Brez tega sveženj ne bo dovolj močen," je poudaril. Pozval je še k izključitvi vseh ruskih bank iz sistema Swift.

O čem sta še govorila?

Predsednika Evropskega sveta in Ukrajine sta spregovorila tudi o vojaški pomoči Evropske unije Kijevu, pri čemer je Zelenski pozval k dobavi orožja, ki ga Ukrajini primanjkuje. Oba sta se ob tem zavzela, da se obnova v vojni uničenih ukrajinskih mest in začne čim prej. Michel je za 5. maj napovedal donatorsko konferenco, s katero bodo vzpostavili solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine.

Sogovornika sta govorila še o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, potem ko je Ukrajina v začetku tedna odgovorila na prvi del vprašalnika, ki je podlaga za pripravo mnenja Evropske komisije. Michel pričakuje, da bo komisija mnenje pripravila do konca junija, nato pa bo on odločil, kdaj bo to uvrstil na dnevni red Evropskega sveta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord