R.K./STA | 20. 9. 2023, 16:25

Kam potuje Vladimir Putin? Ruski predsednik naj bi se prvič po izdanem nalogu za njegovo aretacijo odpravljal v tujino

Profimedia

Vse odkar je haaško sodišče marca za njim izdalo mednarodno tiralico, se je Putin potovanjem v druge države izmikal. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izrazil upanje za mirno rešitev spora v Gorskem Karabahu, pri čemer dogovora o prekinitvi ognja, ki je bil dosežen ob posredovanju ruskih mirovnikov, ni omenil, zato ni jasno, ali je svoje izjave podal že pred prekinitvijo ognja. Ruski predsednik je sicer v sredo prejel uradno vabilo, da oktobra obišče Kitajsko, so poročali ruski mediji. To bi bilo njegovo prvo znano potovanje v tujino, po tem, ko je Haaško mednarodno sodišče zanj izdalo nalog za pridržanje.

Profimedia

Nejasnost glede Putinovih izjav

"Smo v tesnih stikih z vsemi stranmi konflikta, z oblastmi v Erevanu, z oblastmi v Stepanakertu in Bakuju. Upam, da bomo odpravili napetosti in rešitev tega problema prenesli na miroljubno pot," je ruski predsednik dejal na srečanju s kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem.

Pri tem dogovora o prekinitvi ognja ni omenil. Za zdaj tako ni jasno, ali so bile njegove izjave, ki jih je predvajala ruska državna televizija, podane pred razglasitvijo premirja v Karabahu ali po njej. Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ni želel komentirati dogovora o prekinitvi ognja. "Podrobnosti še nimam," je dejal na novinarski konferenci.

Profimedia

Ogenj prekinili po posredovanju ruskega mirovnika

Separatistične oblasti v Gorskem Karabahu, kjer živijo večinoma Armenci, so danes sporočile, da so ob posredovanju poveljstva ruskega mirovnega kontingenta pristale na prekinitev ognja. Ob tem so dodale, da bodo pogovori o reintegraciji ter zagotavljanju pravic in varnosti Armencev v Gorskem Karabahu potekali v četrtek v mestu Jevlah.

Prekinitev ognja so potrdile tudi oblasti v Azerbajdžanu. Armenski premier Nikol Pašinjan pa je poudaril, da je zdaj izjemno pomembno, da se premirje ohrani in spoštuje. Prav tako je izrazil upanje, da bodo ruski mirovniki zagotovili izvajanje prekinitve ognja. Dogovor o prekinitvi ognja je bil dosežen, potem ko je Armenija sporočila, da je bilo v azerbajdžanski operaciji ubitih najmanj 32 ljudi, več kot 200 pa ranjenih.

Profimedia

Prvo potovanje po izdanem nalogu za pridržanje

Kitajskega zunanjega ministra Wang Yija je sicer ruski predsednik v sredo gostil na pogovorih v Sankt Peterburgu. Že v torek pa naj bi Putinov tesni zaveznik in sekretar ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev razkril, da se bo ruski predsednik oktobra v Pekingu srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, piše Dnevnik.hr.

Če bo na Kitajsko res odpotoval, bo to prvo znano potovanje v tujino, odkar je bil marca uradno osumljen vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešil s prisilnimi premestitvami ukrajinskih otrok z ozemlelj, ki jih nadzoruje Rusija, zaradi česar je Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) izdalo nalog za njegovo pridržanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol