24. 6. 2023, 12:24 | Vir: STA

Na obtožbe Putina se je odzval Prigožin: "Predsednik se globoko moti. Smo domoljubi"

Profimedia

Povedal je tudi, da predaja ne pride v poštev. 

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruske vojske, je zavrnil obtožbe ruskega predsednika Vladimirja Putina o izdaji. Kot je dejal v novem zvočnem posnetku na Telegramu, se "globoko moti". Izključil je tudi možnost predaje. "Glede izdaje domovine: predsednik se globoko moti. Smo domoljubi," je zatrdil v posnetku.

Ni predaje

Zavrnil je tudi poziv k predaji, ki ga je na pripadnike Wagnerja z zagotovili varnosti med drugim naslovilo rusko obrambno ministrstvu. "Nihče se ne namerava predati na prošnjo predsednika, FSB ali kogarkoli drugega," je dejal.

Profimedia

Putin je pred tem po petkovem pozivu Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije dejanja skupine označil kot "nož v hrbet" in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal "neizogibno kazen" in obljubil, da bo preprečil državljansko vojno.

Podporo so Putinu zagotovili proruski voditelji območij v Ukrajini, ki jih je v agresiji zasedla Rusija. Prav tako sta mu podporo izrekla voditelja obeh domov ruskega parlamenta. Patriarh Kiril, vodja ruske pravoslavne cerkve in Putinov zaveznik, je medtem v luči "poskusov, da bi zasejali razkol" pozval k enotnosti.

Ruska vojska naj bi v Voronežu izvajala bojne operacije

Iz ruske regije Voronež, na poti iz Rostova na Donu proti Moskvi, prihajajo poročila o bojnih operacijah ruske vojske. Pred tem je že britansko obrambno ministrstvo poročalo, da so pripadniki Wagnerja na poti skozi Voronež. Glede na nekatera poročila naj bi po Rostovu na Donu tudi tam že zasedli vojaške objekte.

Kot je javil regionalni guverner Aleksander Guzev, ruske oborožene sile v Voronežu "v okviru protiteroristične operacije izvajajo potrebne bojne akcije". Zavrnil pa je navedbe, da naj bi se po regiji premikal vojaški konvoj. Britanski BBC sicer navaja vire, po katerih naj bi Wagner zavzel vojaške objekte v mestu.