10. 4. 2022, 08:09

Voditelj TE države je nepričakovano obiskal Ukrajino

Profimedia

Ni pa bil edini, ki je tisti dan šel na pogovor k Volodimirju Zelenskemu.

Britanski premier Boris Johnson in avstrijski kancler Karl Nehammer sta v soboto ločeno obiskala Zelenskega. Sta zadnja v nizu voditeljev, ki so odpotovali v državo med tekočo rusko invazijo. 

Fotografija, ki jo je tvitnilo ukrajinsko veleposlaništvo v Združenem kraljestvu, prikazuje Johnsona, ki sedi nasproti Zelenskemu za mizo, objava je bila podnaslovljena z besedo "Presenečenje." 

Tiskovna služba ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo je na svojem uradnem Twitterju sporočila, da sta se voditelja pogovarjala v Kijevu in objavila več fotografij predhodno nenapovedanega srečanja. Johnson je na Twitterju objavil, da je bil njegov obisk v Kijevu "prikaz naše neomajne podpore prebivalcem Ukrajine" in napovedal nov paket finančne in vojaške pomoči.

Združeno kraljestvo naj bi v Ukrajino poslalo 120 oklepnih vozil in nove protiladijske raketne sisteme so sporočili iz Downing Streeta, potem ko je premier Boris Johnson osebno obiskal ukrajinskega predsednika. 

"Ukrajina bo Borisu in Britaniji vedno hvaležna za pomoč", je o obisku dejal Zelenski. 

Medtem, ko je Ukrajino v zadnjih tednih obiskalo več drugih voditeljev, je obisk avstrijskega kanclerja pomembno glede na nevtralen status njegove države, ki je zapisan v njeni ustavi. "Zavedamo se, da moramo pomagati tam, kjer se dogaja krivica in vojni zločini."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord