6. 5. 2022, 16:02 | Vir: STA

Vodja Bošnjakov za napete razmere okrivil Evropsko unijo

Profimedia

Splošne volitve v BiH bodo 2. oktobra, čeprav hrvaški in srbski predstavniki menijo, da trenutna volilna zakonodaja brez spremembe zakona ne omogoča pogojev za normalno izvedbo volitev in grozijo z bojkotom.

Vodja Bošnjakov v Bosni in Hercegovini Bakir Izetbegović je v intervjuju za TV Federacije BiH (FTV) dejal, da pričakuje še en poskus Evropske unije, da se spremeni volilni zakon v BiH, a je po njegovem mnenju to trenutno nemogoče.

V BiH bo v poskusu, da pride do dogovora o spremembi volilne zakonodaje, prišel še en visoki evropski predstavnik, a zaman, je v intervjuju napovedal Izetbegović.

"To so hoteli tudi Američani, pa so odnehali. Videli so, da to ni realno," je dejal vodja bošnjaške stranke SDA. Dodal je, da je atmosfera enostavno preveč pokvarjena, za slabe odnose pa okrivil predsednika HDZ v BiH Dragana Čovića.

Čoviću je očital sodelovanje s srbskim članom predsedstva BiH Miloradom Dodikom, ki po njegovih besedah ne neha groziti z razkolom BiH.

Izetbegović je še pojasnil, da so pogajanja o volilni reformi propadla, ker hrvaška stran ni privolila v zmanjšanje vloge parlamentarnih domov narodov, ki bi po ocenah SDA morali varovati samo vitalne nacionalne interese, ne pa biti še eno zakonodajno telo, posebno v Federaciji BiH. 

"Morali bodo odstopiti od teh mehanizmov blokade," je še dejal in dodal, da bi svoje težnje morali omejiti na zaščito hrvaškega telesa, ne pa na dominacijo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ