2. 11. 2023, 14:30 | Vir: STA

Število mrtvih v Gazi preseglo 9000, skoraj polovica bolnišnic ne deluje več

Profimedia

Med mrtvimi je več kot 3700 otrok. 

Število smrtnih žrtev izraelskega obleganja območja Gaze je preseglo 9000, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje in dodalo, da je med mrtvimi več kot 3700 otrok. Ob tem je sporočilo tudi, da 16 od 35 bolnišnic v enklavi zaradi pomanjkanja goriva ne more več obratovati, preostale pa ponujajo zelo omejeno zdravstveno oskrbo.

Po navedbah ministrstva je od začetka izraelskega obstreljevanja in obleganja Gaze, ki jo nadzoruje gibanje Hamas, v slabem mesecu dni v enklavi bilo ubitih 9061 ljudi, od tega 3760 otrok. Poleg tega je ranjenih okoli 32.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

Ministrstvo je ob tem sporočilo tudi, da 16 od 35 bolnišnic na območju zaradi pomanjkanja goriva ne more več zdraviti bolnikov, preostale pa lahko zagotavljajo le zelo omejeno oskrbo. Gorivo je namreč nujno potrebno za delovanje generatorjev, ki bolnišnicam zagotavljajo elektriko.

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) je danes vnovič poudaril pomen goriva za delovanje bolnišnic. Izrael uvoza goriva v enklavo ne dovoli, saj meni, da ga bo Hamas uporabil v vojaške namene.

V bolnišnice v Gazi so se po začetku izraelskega obstreljevanja in obleganja zatekli tudi številni notranje razseljeni prebivalci. Teh je po podatkih Združenih narodov skupno 1,4 milijona, kar predstavlja več kot polovico prebivalstva območja, ki velja za eno najgosteje naseljenih na svetu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol