8. 4. 2022, 22:09 | Vir: STA

Se je z njenim OBISKOM začel vstop Ukrajine v EU?

Profimedia

Uradni obisk visokih evropskih predstavnikov prinaša novo upanje za prebivalce Ukrajine. Bodo krivci kmalu odgovarjali za svoje zločine?

Kijev sta obiskala visoka predstavnika Evropske unije, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Tja sta, podobno kot pred dnevi slovenski premier Janez Janša, prispela z vlakom iz Poljske. Sestala se je tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Evropska predstavnika sta se med drugim poklonila žrtvam v mestu Buča, kjer je ruska vojska zakrivila množične poboje civilistov, kar je bil povod za veliko ogorčenje mednarodne javnosti. Med drugim so Rusijo zaradi tega izključili iz Sveta za človekove pravice Generalne skupščine Združenih narodov.

Von der Leynova je ostro obsodila poboje civilistov v kraju Buča v bližini Kijeva, ki naj bi jih zagrešile ruske sile. "V Buči je bila uničena naša človečnost," je dejala ob obisku množičnega grobišča in Ukrajincem nato prek Twitterja sporočila še, da bodo odgovorni za grozodejstva kaznovani.

Spregovorila je tudi o ukrajinskih ambicijah za vstop v Evropsko unijo. "Podpiramo vaše sanje o Evropi," je dejala. Zelenskemu je ob tem izročila vprašalnik, ki naj bi služil kot podlaga za razpravo v prihodnjih tednih. "S tem se začne vaša pot v Evropo in v EU," je dodala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol