10. 7. 2024, 22:22 | Vir: STA

Von der Leyen pri političnih skupinah išče podporo, saj se bliža ...

Profimedia

Ursula von der Leyen pred glasovanjem, predvidenim za prihodnji četrtek, išče podporo pri političnih skupinah v Evropskem parlamentu. 

Kandidatka za predsednico prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen pred glasovanjem, predvidenim za prihodnji četrtek, išče podporo pri političnih skupinah v Evropskem parlamentu. Med drugim se je sestala s socialisti, Zelenimi in liberalci.

Slednjim naj bi obljubila, da ne načrtuje strukturiranega sodelovanja s skrajno desno ECR.Von der Leyen, ki so jo voditelji držav članic EU konec junija Evropskemu parlamentu predlagali za nov petletni mandat na čelu komisije, v teh dneh intenzivno išče podporo pri različnih političnih skupinah Evropskega parlamenta. V torek se je sestala z evroposlanci S&D in člani svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP), davi pa z Renew.

Vodja socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez je v torek na družbenem omrežju X zapisala, da so njihove prioritete komisarski položaji za stanovanjsko politiko, za zeleni dogovor in socialno ekonomijo ter za delavske pravice in enakost spolov. Poleg tega nasprotujejo sodelovanju s skrajno desnico. "Naša podpora ni bianco menica," je poudarila.

Slovenski član S&D Matjaž Nemec (SD) je danes sporočil, da je von der Leyen na srečanju pozval k opredelitvi do nezakonitega nadzora na notranjih schengenskih mejah, ki ga med drugim že leta Avstrija izvaja na meji s Slovenijo, in dvojnih meril EU do vojne v Gazi. Kot je navedel, je nad njenim nastopom razočaran, tako da je na glasovanju prihodnji teden ne namerava podpreti.

Liberalci so medtem med svojimi prioritetami izpostavili varnost in obrambo, okrepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva, spoštovanje vladavine prava in izvajanje zelenega dogovora, so sporočili. "Pogovori o proevropski koaliciji za obnovitev Evrope so v ključni fazi. Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno. V Renew smo zelo zaskrbljeni zaradi pripravljenosti EPP za sklepanje dogovorov s skrajno desnico v parlamentu in pozivamo k spremembi smeri," je po pogovorih povedala vodja skupine Renew Valerie Hayer.

Profimedia

Po neuradnih informacijah je von der Leyen liberalcem obljubila, da ne načrtuje strukturiranega sodelovanja s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). O tem je kandidatka za predsednico komisije popoldne govorila tudi s politično skupino Zelenih, ki trenutno ni del neformalne koalicije na ravni EU, sestavljene iz EPP, S&D in Renew. Po besedah ene od vodij Zelenih Terry Reintke so v novem mandatu pripravljeni sodelovati v proevropski demokratični koaliciji brez ECR.

Kot je povedala, so govorili o izvajanju zelenega dogovora, zaščiti demokracije, vladavini prava, miru, človekovih pravicah, pa tudi varnosti in obrambi.  "Ugotovili smo, da imamo veliko skupnega in da želimo pri številnih stvareh v isto smer. Zelo jasno se je zavezala zelenemu dogovoru, s čimer se zelo močno strinjamo," je dejala Reintke v izjavi za novinarje po srečanju s von der Leyen.

Dokončno odločitev bodo sprejeli naslednji teden

Njen sovodja Bas Eickhout je ob tem poudaril, da bodo dokončno odločitev sprejeli naslednji teden na podlagi predloga političnih smernic, ki jih bo pred glasovanjem v parlamentu predstavila kandidatka. Na zapis skupine Renew na omrežju X, da se morata kandidatka in EPP odpovedati dogovorom s skrajno desnico, vključno s skupino ECR, se je danes odzval prvak SDS Janez Janša. Kot je zapisal, je za SDS, sicer članico EPP, ultimat Renew nesprejemljiv. "Po našem mnenju je Renew Europe veliko bolj skrajno leva, kot je ECR skrajno desna", je zapisal.

Janša je še dodal, da sta bila na evropskih volitvah dva jasna poraženca - Zeleni in Renew, "sledenje agendi poražencev pa je v nasprotju z zdravo pametjo". Glasovanje o vnovičnem imenovanju von der Leyen za predsednico komisije je predvideno za prihodnji četrtek na ustanovnem plenarnem zasedanju novega Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Za imenovanje potrebuje podporo 361 od 720 poslancev, pri čemer še ni povsem jasno, ali ji bo to uspelo. Skupine EPP, S&D in Renew bodo glede na zadnje podatke parlamenta imele 401 evroposlanca, pri čemer pa je težko pričakovati, da bi jo podprli čisto vsi člani teh treh skupin. Tako bo morala von der Leyen najverjetneje pridobiti še podporo članov drugih skupin. Zeleni bodo imeli v novem sklicu 53 poslancev.