6. 7. 2022, 12:37 | Vir: STA

Ruski plin: Von der Leynova SVARI pred črnim scenarijem

Profimedia

Predsednica Evropske komisije je že večkrat opozorila na zmanjšano dobavo, a zdaj pravi, da bi lahko bilo še huje. 

EU se mora pripraviti na popolno ustavitev dobave ruskega plina.

"Pripraviti se moramo na nadaljnje prekinitve oskrbe s plinom iz Rusije, celo na popolno ustavitev," je bila v nagovoru evropskim poslancem jasna von der Leynova. Ob tem je spomnila, da se z delno ali popolno ustavitvijo plina iz Rusije že sooča 12 držav članic.

V pripravi je evropski načrt

Obenem je napovedala, da bo komisija sredi tega meseca predstavila načrt ukrepanja EU za primer tovrstnih izrednih razmer. "Države članice že razpolagajo z nacionalnimi načrti ukrepov. To je dobro, a potrebujemo evropsko usklajevanje in skupno ukrepanje," je dejala.

Profimedia

Treba je zagotoviti, da se bo v primeru popolne ustavitve dobav iz Rusije, plin, ki bo na razpolago, stekal tja, kjer ga bodo najbolj nujno potrebovali, je poudarila.

Računa na evropsko solidarnost

"Poskrbeti moramo za evropsko solidarnost. In zaščititi moramo notranji trg ter dobavne verige industrije," je še izpostavila in spomnila na grenko lekcijo pandemije covida-19, kako nevarni so lahko egoizem, protekcionizem, zapiranje meja in prepovedovanje izvoza.

Obenem je zavrnila pozive, da bi bilo treba spričo vojne v Ukrajini in posledične energetske krize upočasniti zeleni prehod oziroma tranzicijo EU na obnovljive vire energije.

Zatrdila je še, da prizadevanja za iskanje novih zanesljivih dobaviteljev plina dobro napredujejo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord