N. V. | 29. 11. 2022, 22:37

Voznikom avtomobila 4 tisoč evrov, če preidejo na električno kolo

Profimedia

Bi zamenjali svoj stari avtomobil za novo električno kolo? S to taktiko želijo zmanjšati onesnaževanje okolja v mestih.

Francija plača svojim prebivalcem 4000 evrov, da zamenjajo svoj stari avtomobil, ki onesnažuje okolje, za čistejše, učinkovitejše in mestu primernejše električno kolo

Kot poroča The Times, se finančna spodbuda 4000 evrov dodeli tistim v nižjih dohodkovnih razredih, ki živijo v mestnih območjih z nizkimi emisijami. Premožnejši spreobrnjenci bodo prejeli znižano spodbudo, ki bo sorazmerna z njihovim dohodkom. Za tiste, ki želijo kupiti novo električno kolo, a se niso pripravljeni odpovedati svojemu onesnaževalnemu avtomobilu, je na voljo subvencija do 400 evrov.

Nekatera mesta imajo še velikodušnejše subvencije za električna kolesa. V Parizu ponujajo do 500 evrov za nakup e-kolesa ali zložljivega kolesa s pedali.

Spodbuda za čistejše okolje

Francija si močno prizadeva, da bi mestne voznike izrinila iz avtomobilov in jih preusmerila k okolju bolj odgovornim oblikam prevoza.

V velikih mestih, kot je Pariz, je pomemben pozitiven učinetek prehoda na kolesa in skuterje tudi zmanjšanje prometa. Županja Anne Hidalgo je sprejela agresiven pristop k temu, da bi mesto naredila prijaznejše kolesarjem, pešcem in pravzaprav vsaki obliki alternativnega prevoza.

To je poteza, ki postaja vse pogostejša v mestih po vsem svetu, saj prebivalci zahtevajo bolj dostopno urbanistično načrtovanje.

Nekatere države državljanom celo plačujejo, če v službo kolesarijo, namesto da se pripeljejo z avtomobilom. Na primer Belgija plača svojim državljanom 0,25 evra na kilometer, ki ga prevozijo s kolesom. Nizozemska ponuja skoraj toliko, Velika Britanija pa še več.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ