P. F. | 28. 11. 2023, 17:37

Vpogled v prihodnost: izumili so vlak, ki lebdi nad tirnicami in dosega neverjetno hitrost (VIDEO)

Slika je simbolična.

Profimedia

Razdaljo 1200 kilometrov doseže v enakem času kot letalo ...

Kitajska preizkuša vlak, ki je sposoben doseči najvišjo hitrost 600 kilometrov na uro! To bi pomenilo, da bi dobili najhitrejše kopensko vozilo na svetu. Kitajska ga je razvila in izdelala v obmorskem mestu Qingdao, izgledal pa naj bi tako, da s pomočjo uporabe elektromagnetne sile vlak "lebdi" nad tirnicami in se jih sploh ne dotika.

Kitajska to tehnologijo uporablja že skoraj dve desetletji, vendar v zelo omejenem obsegu. Šanghaj ima na tak način kratko linijo, ki je speljana od enega od letališč do mesta. Čeprav v Kitajski še ni medmestnih ali medpokrajinskih linij, ki bi lahko dobro izkoristile večje hitrosti, so nekatera mesta, vključno s Šanghajem in Chengdujem, začela na tem področju delati raziskave.

Z možnostjo dosega hitrosti 600 km/h ocenjujejo, da bi potovanje od Pekinga do Šanghaja trajalo le 2,5 ure - gre za pot, ki je daljša od 1200 kilometrov! Za primerjavo: s tolikšno hitrostjo pridemo na cilj z letalom, s hitrim vlakom pa rabimo 5,5 ure.  

Projekt visokohitrostnega maglev vlaka je bil javnosti prvič predstavljen oktobra 2016, uspešen preizkus pa je doživel že junija 2020. Inženirji so zaključili z integracijo sistema za prevoz maglev in vlak s petimi vagoni dobro deluje na testni progi znotraj tovarne, je sporočila kitajska železniška družba China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC). Vlak lahko potuje z dvema do desetimi vagoni, pri čemer ima vsak več kot 100 potnikov, je dejal Ding Sansan, glavni inženir projekta. 

Po Dingovih besedah je vlak najboljša rešitev za potovanja v razponu 1500 kilometrov, saj zapolnjuje vrzel v hitrosti med letalskim prometom in hitrimi vlaki. Države vse od Japonske do Nemčije že razmišljajo o gradnji maglev omrežij, čeprav predstavljajo visoki stroški in nezdružljivost z obstoječo tirno infrastrukturo oviro za hitri razvoj.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije