10. 4. 2022, 17:32 | Vir: STA

Vrag odnesel šalo: se Rusija širi tudi v Gruzijo?

Profimedia

Samooklicana republika se želi združiti s trenutno najbolj osovraženo državo na svetu.

V gruzijski proruski pokrajini Južna Osetija potekajo predsedniške volitve. Po navedbah osrednje volilne komisije se jih je udeležila več kot polovica volilnih upravičencev, zato so veljavne. Za položaj se poteguje tudi sedanji predsednik te samooklicane republike na južnem Kavkazu Anatolij Bibilov.

Bibilov je pred dnevi na ruski državni televiziji povedal, da je strateški cilj Južne Osetije združitev z Rusijo. Za tovrsten korak bi bil potreben referendum, ki bi ga lahko po njegovih besedah organizirali kmalu po današnjih volitvah. "Rusija je zgodovinska domovina Osetijcev. Opažamo geopolitično grožnjo in želimo zagotoviti celovito obrambo za prebivalce Južne Osetije, za našo republiko," je namen ponovil Bibilov.

Plakati v Južni Osetiji pozivajo k prikličitvi Ruski Federaciji.

Gruzija referenduma ne bo priznala

Od začetka ruske invazije v Ukrajini 24. februarja, ki so jo ruske oblasti med drugim utemeljevale z domnevno osvoboditvijo vzhodnih ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk, narašča zaskrbljenost, da bi se spopadi lahko razširili tudi v proruske regije v ostalih nekdanjih sovjetskih državah.

"Referendum bo pokazal svetu, da smo z Rusijo. Še posebej zdaj, ko ji številne države, tudi velike sile, obračajo hrbet," je še dejal Bibilov. Leta 2008 je sicer Rusija že vojaško posredovala v Gruziji zaradi separatističnih regij Južna Osetija in Abhazija. Obe sta se od Gruzije odcepili, a to dejanje pravzaprav priznava le Moskva.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord