J. Z. | 18. 7. 2022, 18:18

Vrnil se je virus, za katerega ni cepiva: v karanteni skoraj sto ljudi

Profimedia

V Afriki so potrdili dve smrtni žrtvi marburga, zaradi katerih je v skrbeh tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Vse, ki so bili v stiku s pokojnima, so izolirali. 

Zaradi najsmrtonosnejšega virusa na svetu sta v Gani umrla dva človeka. Analiza je pokazala, da sta bila okužena z nevarnim virusom, zato je v karanteni 98 oseb, ki so bile v stiku z njima, piše Dnevnik.hr.

Znanstveniki še niso odkrili zdravila, prav tako zanj ne obstaja cepivo. Ugotovili pa so, da se virus na ljudi prenaša z okuženih živali, med ljudmi pa s telesnimi tekočinami.

Simptomi okužbe z virusom marburg so visoka temperatura, glavobol, bolečina v mišicah, bruhanje krvi in krvavitve. Strokovnjaki menijo, da pitje velike količine vode in zdravljenje specifičnih simptomov izboljšata možnosti za preživetje, poroča BBC

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pohvalila hiter odziv oblasi v Gani, ki se trudijo zajeziti širjenje virusa. "To je dobro, ker bi lahko brez hitrega odziva virus lahko ušel izpod nadzora," je dejala direktorica WHO za Afriko Matshidiso Moeti.

Prvi izbruh virusa v Nemčiji

Virus naj bi na človeka prišel z netopirjev, imenovanih tudi leteče lisice. Prepoznavni so predvsem po svojih krilih, ki jih lahko razpnejo tudi do 170 centimetrov v širino. Večinoma se hranijo s sadjem, živijo pa v tropskih delih Azije, Avstralije, Azije ter tudi na nekaterih območjih Indijskega in Tihega oceana

Profimedia

Virus so prvič raziskali v nemškem mestu Marburg leta 1967, ko je zaradi okužbe tam umrlo sedem ljudi, še poroča BBC

Največ smrtnih žrtev je virus terjal leta 2005 v Angoli, ko je umrlo več kot 200 ljudi. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ