16. 6. 2022, 14:09

Vročinski val sprožil ogromno večjih požarov: uničijo lahko do 20.000 hektarjev!

Twitter/posnetek zaslona

V kraju Lerida v Španiji so temperature dosegle 41 stopinj Celzija, zaradi česar ne divja le eden, temveč kar trije požari. Že šest dni trajajoč vročinski val pa razsežnosti požarnih površin le še povečuje. 

Vročinski val, ki v Španiji traja že šesti dan, je vzbudil ogromno požarnih središč. Najbolj zaskrbljujoč se nahaja v bližini Baldomara v Kataloniji. 

Uničil je že 500 hektarjev gozda, razširil pa bi se lahko na več kot 20.000 hektarjev. 

Španska meteorološka agencija je pojasnila, da bo tovrstno vremensko dogajanje trajalo še vsaj do sredine vikenda, pri čemer pojasnjujejo, da v Španiji beležijo najzgodnejši tovrsten vročinski val v zadnjih desetletjih. 

Divja še več požarov 

V pokrajini Tarragona trenutno divjata še dva požara, ki sta skupaj uničila skoraj 300 hektarov površin, kot sporočajo katalonske oblasti. 

S požari se sicer gasilci borijo po celi državi. V Navarri so ponoči obvladali dva gozdna požara, so sporočile regionalne gasilske službe. S požarom pa se borijo tudi v gorovju Sierra de la Culebra v pokrajini Zamora v osrednji Španiji, poročajo na N1

Sčasoma bodo zaradi naraščajočih globalnih temperatur vročinski valovi predvidoma pogostejši in intenzivnejši, njihove posledice pa bolj razširjene, poročajo katalonske oblasti. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol