26. 4. 2022, 09:05 | Vir: STA

Vse čakajo trije krogi PCR-testiranj

Profimedia

Na ta način bodo po milejših omejitvah poskušali preprečiti nov množičen izbruh bolezni.

V Pekingu se je začelo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom skoraj vseh od skupno 21 milijonov prebivalcev kitajske prestolnice. Vse več je tudi svaril, da utegne Peking doleteti strogo zaprtje po vzoru Šanghaja.

Največje kitajsko mesto je bolj ali manj popolnoma zaprto že več tednov, kar pa ni uspelo zajeziti širjenja nove koronavirusne različice omikron. Število smrtnih žrtev covida-19 zato tam vztrajno narašča, danes poročajo o še 52 novih.

Bojijo se številk iz Šanghaja

Potem ko so tudi v Pekingu v zadnjih dneh potrdili več okužb, so mestne oblasti zdaj ukazale prebivalcem 12 osrednjih okrožij, kjer živi velika večina prebivalcev prestolnice, da se testirajo. Vse čakajo trije krogi testiranja s PCR-testi. Že v ponedeljek se je testiranje začelo v okrožju Chaoyang, kjer živi največ ljudi. Ljudje so čakali v dolgih vrstah, testirali pa so jih zdravstveni delavci v popolni zaščitni opremi. V enajstih drugih okrožjih se je testiranje začelo naslednji dan.

Ni še razloga za preplah

Med Pekinžani se je ob tem razširila panika, da je naslednji korak zaprtje mesta, kar je sprožilo množičen naval na supermarkete, saj si skušajo ljudje priskrbeti čim večje zaloge hrane in drugih najnujnejših potrebščin.

Predstavnik zdravstvenih oblasti v Pekingu je sicer v ponedeljek zatrdil, da je širjenje sars-cov-2 v tem mestu zaenkrat še pod nadzorom. V Pekingu so tako poročali o 33 potrjenih okužbah v minulem dnevu, medtem ko so jih v Šanghaju zabeležili kar 16.000. Kljub temu so mestne oblasti v prestolnici delodajalce že pozvale, naj ljudem dovolijo delo od doma, zaprle vrsto stanovanjskih sosesk ter pred prvomajskimi prazniki prepovedale lokalni množični turizem. Prebivalce so obenem pozvali, naj - če je le možno - med prazniki ne zapuščajo mesta.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec