21. 6. 2022, 18:45

Vse kaže, da so avtorji jamskih slik uživali TE droge

Profimedia

Na kamen so risali to, kar so počeli. Kaj nam lahko njihove slike razkrijejo o zgodovini naših razvad?

Zanimive risbe so odkrili na jamskih slikah v narodnem parku Tassili n'Ajjer, sredi alžirskega dela Sahare. Danes se zdi nemogoče, da bi v takšnem okolju živeli ljudje, a še pred 6000 leti so to območje prekrivali travniki, dežja je bilo dovolj, da se je razrasla zmerna savana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #i_algeria 🇩🇿 Visit Algeria (@i_algeria)

Naravna skalnata zavetja iz rdeče-oranžnih kamnin so še starejša in v njih so arheologi dokumentirali kakšnih 15.000 risb, zaradi česar je Tassili n'Ajjer pristal na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mapbox (@mapbox)

Ena najpomembnejših zbirk jamskih slik na svetu je nastala med 9500 in 7000 leti pred našim štetjem, vsebuje pa vse od divjih in udomačenih živali, rastlin in upodobitev lova ter drugih vsakdanjih aktivnosti. A med njimi so tudi nekoliko bolj nenavadne podobe.

Profimedia

To so leteče ali lebdeče človeške postave z velikimi, okroglimi glavami, zamaskirani “šamani”, ki jim iz glav rastejo gobe. Italijanski etnobotanik in raziskovalec psihoaktivnih rastlin in gliv Giorgio Samorini meni, da gre za najstarejši dokaz uporabe psihotropnih gob.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arkeofili (@arkeofili)

"Takrat je na tem območju raslo več vrst gob iz rodu Psilocybe," pojasnjuje Samorini, ki je svoje delo objavil v AK Journals. "Nerealno bi bilo misliti, da takratni tukajšnji prebivalci, ki so ustvarili ta umetniška dela, niso vedeli zanje. Bili so nomadi in če so hoteli preživeti, so morali do potankosti poznati rastline in živali s tega območja."

V preteklosti so navdušenci v do 6-metrskih podobah videli vesoljce, Samorini je prvi, ki je pomislil na "nore gobe".

Strokovnjaki za "okrogloglavce" teorijo o vesoljcih zavračajo že od začetka, povezave z drogami po njihovem mnenju ni mogoče ne potrditi ne ovreči, slike, v katerih je Samorini videl psihotropne gobe, bi bile namreč lahko skoraj karkoli.

Profimedia

Upodobitev gobastih glav sicer niso doma samo v Alžiriji, ampak tudi v drugih jamah, vse od Tanzanije do Sibirije.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije