STA/P.M. | 27. 5. 2023, 16:51

Vučić odstopil s čela stranke, razkril nove načrte

Profimedia

Znano je tudi, kdo ga bo nasledil ter kaj bo njegova politična poteza.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odstopil s položaja predsednika vladajoče Srbske napredne stranke (SNS). Prepričan je, da si bo stranka z menjavo vodstva lahko zagotovila večjo podporo. Na čelu stranke ga je nasledil obrambni minister Miloš Vučević, ki je ob prevzemu položaja izpostavil, da se politika SNS ne bo spremenila.

Stranke ne bo zapustil

"Mislim, da je potreben nekoliko drugačen pristop, da bi združil večje število tistih, ki se želijo boriti za zmago domoljubne in uspešne Srbije," je na izredni seji sveta stranke SNS dejal Vučić in s tem utemeljil svoj odstop s položaja predsednika vladajoče stranke.

Danes se na beograjskih ulicah obetajo novi protesti opozicije, ki zahteva Vučićev odstop.

Danes se na beograjskih ulicah obetajo novi protesti opozicije, ki zahteva Vučićev odstop.

Daniel Bukumirović

Nedavno je napovedal, da namerava v prihodnosti oblikovati novo gibanje, in sicer Narodno gibanje za državo, ki naj bi vključevalo ugledne intelektualce, umetnike in druge javne osebnosti ter naj bi se postopoma povezalo s stranko SNS.

Prizori beograjskih opozicijskih protestov iz prejšnjega tedna.

Prizori beograjskih opozicijskih protestov iz prejšnjega tedna.

Daniel Bukumirović

Želja po ohranitvi položaja

Ob prevzemu položaja je obrambni minister Vučević izjavil, da se politika SNS ne bo spremenila ter se Vučiću zahvalil za "enajst let odličnega vodenja stranke in boja za razvoj Srbije".

Bojan Klačar, vodja centra za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), je ob tem dejal, da si želi Vučić z gibanjem zagotoviti nov predsedniški mandat in se izogniti morebitni krizi, ki bi lahko potencialno izbruhnila znotraj SNS.

Miloš Vučević (levo) in Aleksandar Vučić.

Miloš Vučević (levo) in Aleksandar Vučić.

Profimedia

"Ostajamo stranka, ki je motor razvoja naše domovine, ki neguje in ohranja tradicionalne vrednote srbskega naroda, ki se bo politično zavzemala za ohranitev Kosova v sestavi Srbije in bo skrbela za interese srbske skupnosti po svetu, zlasti na območju nekdanje Jugoslavije, in stranka, ki bo zanesljiv partner predsedniku republike," je dodal Vučević.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol