8. 4. 2022, 13:00 | Vir: STA

Vučić razkril podrobnosti telefonskega pogovora s Putinom

Profimedia
Vučić razkril podrobnosti telefonskega pogovora s Putinom (foto: Profimedia)

Srbski predsednik je dejal, da je njihova država vojaško nevtralna, ne pa politično.  

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za srbsko nacionalno televizijo RTS razkril podrobnosti telefonskega pogovora z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Dejal je, da je Srbija za izključitev Rusije iz Sveta za človekove pravice v četrtek glasovala zaradi velikih pritiskov. Sankcij proti Rusiji ne namerava uvesti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Položaj v Ukrajini se odvija po načrtih Putina

"Dolgo se poznava in ne bom sprejel tega, da mu pravijo Hitler, norec in histerik. On je stabilen in racionalen," je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da ruskega predsednika Vladimirja Putina v sredinem telefonskem pogovoru ni spraševal o vojni v Ukrajini, mu je pa ruski predsednik rekel, da se "položaj v Ukrajini razvija po njegovih načrtih".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vladimir Putin Владимир Путин (@leadervladimirputin)

Vučić je pojasnil tudi, zakaj je Srbija, ki velja za rusko zaveznico, v četrtek v Generalni skupščini Združenih narodov glasovala za izključitev Rusije iz Sveta za človekove pravice. Po njegovih besedah se je Srbija znašla pod velikimi pritiski in izsiljevanji. Prvotna odločitev je bila, da se vzdrži glasovanja, a se je nato zaradi pritiskov odločila drugače.

Ne bodo obrnili hrbta Rusiji

"Srbija je žrtev velikega izsiljevanja. Srbiji grozi ‘jedrski udar’, ne oborožen, ampak v obliki paketa sankcij in zaustavitve evropske poti. In kaj naj potem naredimo, sprašujem domoljube," je dejal. Kot je poudaril, ne bodo obrnili hrbta Rusiji, a obenem ostajajo na evropski poti. Srbija je po njegovih besedah vojaško nevtralna, ne pa politično nevtralna država, saj je na poti pridruževanja Evropski uniji.

Srbija se ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji, Vučić pa se bo trudil, da tako tudi ostane. Dodal je, da je o tem govoril tudi s Putinom. "To je nemogoč položaj, vendar mi še naprej skrbimo za našo državo in še naprej se nam javljajo vlagatelji," je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.