17. 11. 2023, 14:52 | Vir: STA

WHO opozarja: bolezni se širijo hitreje, kot smo pričakovali

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija se boji, da bo prihajajoča zima razmere še poslabšala. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pojasnila, da je to posledica prenatrpanosti zavetišč v enklavi, kjer zaradi izraelske blokade že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode. Prav tako se boji, da bo prihajajoča zima razmere še poslabšala, poroča britanski BBC.

Po navedbah predstavnika WHO za Zahodni breg in Gazo Richarda Peeperkorna, so v gosto poseljeni palestinski enklavi zabeležili že več kot 70.000 primerov akutnih okužb dihal in več kot 44.000 primerov diareje, kar bistveno presega pričakovanja organizacije.

Znova prekinjena dostava humanitarne pomoči

Ob tem WHO opozarja, da so v Gazi zaradi pomanjkanja goriva zaprti obrati za razsoljevanje. To pomeni, da ljudje pijejo onesnaženo vodo, kar še dodatno veča tveganja za bakterijske okužbe. Prav tako se v enklavi več ne pobira smeti, kar je ustvarilo okolje za žuželke in glodavce, ki lahko prenašajo bolezni.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade Hamasa na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih okoli 11.500 ljudi, več kot 29.000 je ranjenih. Medtem je bila zaradi pomanjkanja goriva in posledičnih težav s komunikacijo znova prekinjena dostava humanitarne pomoči ZN v enklavo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord