1. 7. 2022, 17:46 | Vir: STA

WHO zaradi opičjih koz poziva k nujnemu ukrepanju, kaj se dogaja?

Sta foto

90 odstotkov vseh laboratorijsko potrjenih primerov okužb po svetu je bilo zabeleženih v evropski regiji. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k nujnemu ukrepanju za preprečevanje širjenja opičjih koz v Evropi.

Po ugotovitvah WHO se je število primerov okužb z virusom opičjih koz v evropski regiji namreč v zadnjih dveh tednih potrojilo, so sporočili iz organizacije.

Regionalni direktor WHO Hans Kluge je izpostavil osnovne ukrepe, ki so nujni za uspešno omejitev bolezni. Kot je poudaril, morajo evropske države hitro okrepiti nadzor nad opičjimi kozami, med drugim tudi s krepitvijo zmogljivosti za diagnosticiranje bolezni in odzivanje nanjo.

Večina primerov pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi

Prizadetim skupnostim in širši javnosti je treba posredovati prava sporočila na najbolj razumljiv način. Za odpravo opičjih koz pa je potrebna trdna politična zavezanost, ki jo dopolnjujejo dobre naložbe v javno zdravje, še izpostavlja Kluge.

90 odstotkov vseh laboratorijsko potrjenih primerov okužb po svetu je bilo zabeleženih v evropski regiji. O okužbah je poročalo 31 držav in območij, skupno pa je bilo v regiji naštetih 4500 okužb.

Večina primerov je bila zabeleženih med osebami starimi od 21 do 40 let. 99 odstotkov potrjenih okužb je bilo zabeleženih pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Vendar pa WHO poroča tudi o majhnem številu prenosov okužbe med člani skupnih gospodinjstev in ob neseksualnih stikih ter med otroki.

Izrednega stanja (še) ni

Kjer so informacije na voljo, je bilo skoraj 10 odstotkov bolnikov hospitaliziranih zaradi zdravljenja ali izolacije, en bolnik pa je bil sprejet na oddelek za intenzivno nego.

Zaenkrat zaradi opičjih koz v evropski regiji še ni umrl noben človek, navaja WHO.

WHO meni, da izbruh trenutno ne predstavlja izrednega stanja, ki bi moralo vzbujati mednarodno zaskrbljenost, vendar bo v kratkem znova ocenil svoje stališče, je še dejal Kluge.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol