2. 11. 2023, 21:45 | Vir: STA

Z območja Gaze odšlo 365 civilistov, razmer v bolnišnicah "ni mogoče opisati z besedami"

Profimedia

Od začetka konflikta 7. oktobra je bilo napadenih 218 zdravstvenih ustanov in osebja na palestinskih območjih. 

Z območja Gaze je preko mejnega prehoda Rafa odšlo v Egipt 365 civilistov, je sporočilo egiptovsko ministrstvo za zdravje. Med njimi je bilo 21 ranjenih Palestincev in 344 tujih državljanov, med njimi 72 otrok. Prvi dan, ko je bilo od začetka konflikta dovoljeno omejenemu številu civilistov zapustiti območje Gaze, je v Egipt v sredo prišlo 46 ranjenih Palestincev ter okoli 320 tujih državljanov. Število žrtev je medtem preseglo 9000.

Razmer v bolnišnicah v Gazi ni mogoče opisati z besedami

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k varnostnim zagotovilom za dostavo humanitarne pomoči, še posebej medicinske pomoči bolnišnicam na območju Gaze. Opozorila je, da prevoz pomoči ovirata sprti strani, od katerih je skoraj nemogoče dobiti varnostna zagotovila.

Profimedia

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je na novinarski konferenci v Ženevi opozoril, da je ena stvar pripeljati tovornjake s humanitarno pomočjo čez mejo v območje Gaze, druga pa to pomoč prepeljati do tistih v tej palestinski enklavi, ki jo potrebujejo.

Izpostavil je, da WHO ni še nikoli imel takšnih težav pri določanju osnovnih pravil delovanja glede minimalnih varnostnih zagotovil za humanitarne delavce, ki jim trenutno ni mogoče zagotoviti osnovne varnosti na terenu v Gazi, kar je nesprejemljivo.

Še posebej je izpostavil, da je skoraj nemogoče oskrbovati bolnišnice ter poudaril odgovornost vseh strani v konfliktu, da to omogočijo. Posebno odgovornost pa imajo okupacijske oblasti, ki "morajo zagotoviti, da so bolnišnice ne le zaščitene, ampak tudi oskrbovane v skladu s potrebami prebivalstva", je dejal.

Napadenih 218 zdravstvenih ustanov

Priznal je, da WHO, čeprav je v tesnih stikih z medicinskim osebjem na terenu, ne ve, kaj se morda dogaja pod temi bolnišnicami. Če pa želi Izrael bolnišnice evakuirati, mora zagotoviti varen prevoz pacientov v alternativne zdravstvene centre v sodelovanju s pristojnimi zdravstvenimi oblastmi, je dejal.

Profimedia

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na isti novinarski konferenci dejal, da razmer v bolnišnicah na območju Gaze ni mogoče opisati z besedami. "Prenatrpane so z ranjenimi, ki ležijo na hodnikih, mrtvašnice so preobremenjene, kirurgi izvajajo operacije brez anestezije," je dejal. "Medtem ko zdravstvene potrebe naraščajo, se naše zmožnosti za njihovo zadovoljevanje zmanjšujejo," je opozoril.

Izpostavil je tudi, da je bilo od začetka konflikta 7. oktobra napadenih 218 zdravstvenih ustanov in osebja na palestinskih območjih. V Izraelu je bilo takih napadov 19. Znova je pozval k humanitarni prekinitvi ognja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord