Uredništvo | 2. 2. 2024, 15:54

Prebivalce Zagreba presenetil močan smrad: poročajo o glavobolih in slabosti, na terenu vse inšpekcijske službe

Profimedia

Močne neprijetne vonjave, ki naj bi prihajale iz kanalizacije, so zaznali v več predelih hrvaške prestolnice.

V nekarerih predelih Zagreba se širi močan neprijeten vonj, kar je vznemirilo nekatere meščane, ki so poročali o slabosti in glavobolih. Primer so prijavili pristojnim službam, ki so že na terenu in poskušajo ugotoviti vzrok neprijetnih vonjav, piše Dnevnik.hr.

Profimedia

V Inštitutu Ruđerja Boškovića zanikali vpletenost

Smrad se po poročanju omenjenega medija širi na območju Maksimira, Petrove, Horvatovca in Srebrnjaka. Inšpektorji Državnega inšpektorata pa na območju naselja Srebrnjak ugotavljajo natančen vzrok. 

"Državni inšpektorat je od Županijskega centra 112 prejel obvestilo o neprijetnem vonju v javni kanalizaciji v Srebrnjaku v Zagrebu. Dežurni vodni inšpektor Državnega inšpektorata je odšel na teren in v teku je inšpekcijski postopek," so pojasnili v Državnem inšpektoratu Republike Hrvaške.

Nekateri meščani so posumili, da bi lahko smrad izhajal iz bližnjiega Inštituta Ruđerja Boškovića, kjer pa so zatrdili, da z dogodkom nimajo nobene povezave. Kot so dejali, so njihove pristoje službe danes izvedle tudi interni nadzor. Smrad naj bi sicer prihajal iz kanalizacije in ne iz vodovoda.

Profimedia

Vzrok bi lahko bila nevarna kemična snov

Kot so zapisali pri navedenem mediju, so na terenu vse interventne službe in tudi komunalna podjetja, intervencijo pa koordinira Uprava za civilno zaščito. Prisotni so tudi inšpektorji za varstvo okolja in inšpektorji za vode. Pristojni zatrjujejo, da izpustov škodljivih snovi izven samega sistema po trenutnih podatkih ni.

Dejali so, da se no onesnaženje sčistilo na Centralni čistilni napravi, uporabnik, ki je onesnaženje povzročil pa bo po njihovih navedbah znan, ko bodo znane ugotovitve inšpekcijskega nadzora.

Neprijeten vonj v Zagrebu naj bi sicer po navedbah nekaterih meščanov povzročal slabost in glavobole, med prebivalci pa krožijo govorice, da bi lahko bila vzrok nevarna kemična snov, česar pa pristojne inštitucije še niso potrdile. 

Profimedia

Smrad skozi odtoke prišel v stanovanja

"Čutila sem glavobol in slabost. Poklicala sem tudi zdravnico družinske medicine in zdaj čakamo, kako naprej," je za Dnevnik.hr povedala bralka. "Gasilci so bili pri mojih sosedih, katerih smrad je skozi odtoke prišel v njihova stanovanja," pa je povedala druga neimenovana oseba.

Intervencij nujne medicinske pomoči, ki bi bile povezane s tem dogodkom, sicer po informacijah Učnega zavoda za urgentno medicino mesta Zagreb naj ne bi bilo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol