4. 7. 2022, 22:01

Zagrebčanom izdali opozorilo! Pozvali so jih, da se zadržujejo doma

Profimedia

Strokovnjaki opozarjajo, da se v ozračju pojavljajo nevarni delci, ki lahko povzročijo tudi resnejše zdravstvene težave. 

Pristojni v Zagrebu so izdali opozorilo zaradi možne povečane koncentracije prizemnega ozona v prihodnjih dneh. 

Zdravniki napovedujejo, da bi se lahko raven prizemnega ozona v prihodnjih tednih povečala. Občanom so izdali tudi opozorilo. 

Kaj je prizemni ozon?

Prizemni ozon proizvajajo predvsem nekatere industrijske dejavnosti in vozila, njegova vsebnost v zraku pa se poveča prav v poletnih mesecih. 

Ima močan vonj, ki ga lahko začutimo po nevihti, ob fotokopirnih strojih ali na primer ob večjih električnih motorjih. Ta vrsta ozona je izjemno škodljiva za zdravje. 

Priporočili zadrževanje v notranjosti 

"Priporočljivo je omejiti zadrževanje na prostem v času najmočnejšega sončnega obsevanja in omejiti le nujne dejavnosti, zadrževati se v zaprtih prostorih, prezračenih tako, da ne jemljejo zraka od zunaj, in zmanjšati raven onesnaževalcev v notranjih prostorih, kot je zmanjšanje kajenja in uporabe kemikalij, kot so čistila, insekticidi, barve in laki za hobije in podobno," je za Dnevnik.hr poudarila Matijana Jergović, vodja Oddelka za oceno tveganja in logistiko na hrvaškem zavodu za javno zdravstvo. 

Matijana Jergović/Dnevnik.hr

Kakšni so simptomi?

Jergović poudarja, da so simptomi lahko zelo splošni, pojavita se lahko glavobol in slabost, pri tem pa poudarja tudi: "Lahko so tudi specifični na ravni draženja sluznice oči in nosu ali simptomi na ravni dihal, kot sta oteženo dihanje ali kašelj." 

Profimedia

"Prav tako lahko vplivajo na srčno-žilne bolezni v smislu nihanja krvnega tlaka ali poslabšanje osnovnih srčno-žilnih ali pljučnih bolezni, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen. Dolgoročno pa lahko ima učinke kot so prezgodnja smrtnost ter srčni infarkt in možganska kap," je pri tem še pojasnila za Dnevnik.hr. 

Katere skupine so najbolj občutljive?

Jergović je povedala, da je prizemni ozon najnevarnejši za najbolj ranljive skupine državljanov.

"Najbolj občutljive skupine so nosečnice, otroci zaradi obdobja intenzivne rasti in razvoja, starejši zaradi zmanjšane presnove in kronični bolniki, kot so srčni bolniki in bolniki dihal," je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord