21. 4. 2022, 12:13

Zakaj bi Le Penova po mnenju Macrona državo pahnila v državljansko vojno?

Profimedia

V debati je prevladoval tudi diskurz ekstremne desnice, ki je dominiral v kampanji.

Aktualni predsednik Francije Emmanuel Macron je opozoril svojo ekstremno desničarsko protikandidatko Marine Le Pen, da bo državo pripeljala na rob državljanske vojne, če bo uvedla prepoved nošenja rut ali hidžaba v primeru zmage na francoskih predsedniških volitvah.

Le Penova pa se je na njegove besede odzvala napadalno, ker da je v petih letih na oblasti ustvaril neenotnost in razdelil francosko družbo.

Vztrajala je pri svojem stališču, da gre pri njenem projektu za "dajanje prednosti Francozom v njihovi državi", kar je želela doseči z uvedbo referenduma o civilni iniciativi in ​​drugimi reformami za izboljšanje vsakdanjega življenja ljudi.

Boj proti religiji 

Le Pen je rekla, da s prepovedjo nošenja rut na javnih mestih namerava osvoboditi muslimanke od "uniforme, ki so jo nastavili islamisti".

Macron je proti predlagani prepovedi dejal, da je neustavna in da bo ustvarila državljansko vojno. Rekel je, da se zakon o sekularizmu iz leta 1905 ne nanaša na "boj proti religiji". 

Tako sta se spopadla na televizijskem soočenju. Mnenja so se kresala, predvsem pa sta se obtoževala. 

Ankete kažejo Macronovo prednost

"Videla sem samo Francoze, ki so mi govorili, da ne zmorejo več, da ne morejo preživeti konca," je dejala Le Penova. Macron pa je izkoristil slabosti Le Penove – Rusijo in Evropsko unijo – ter jo obtožil, da je pri financiranju njene stranke odvisen od Rusije in njenega predsednika Vladimirja Putina.

Dejal je, da želi zagotoviti, da se vojna v Ukrajini ne bi razširila in da to lahko doseže le "močna Evropa", ki bi lahko "osmislila Rusijo", pri čemer je opozoril, da "nismo nikogaršnji vazali".

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je Emmanuel Macron svojo prednost pred tekmico Marine Le Pen povečal na 56 odstotkov.