Rebeka Sivka | 27. 6. 2022, 20:00

Zakaj fotograf Kevin Carter ni pomagal umirajoči deklici, ki jo je želel pojesti jastreb?

historyofyesterday/fotomontaža

V afriško državo Sudan je bilo leta 1993 napotenih več fotografov, saj so humanitarne organizacije želele opozoriti na lakoto. Najbolj znano fotografijo je posnel Kevin Carter, ki je kmalu po osvojeni Pulitzerjevi nagradi umrl. Usoda otroka na fotografiji je bila dlje časa neznana, dokler se skoraj 20 let kasneje ni oglasil njegov oče ...

Časopis The New York Times je 26. marca 1993 objavil fotografijo lačne deklice, ki se je zaradi lakote zgrudila na tla, v ozadju pa je na njeno smrt čakal lačen jastreb. 

Fotografijo je posnel južnoafriški fotograf Kevin Carter. Po svetu je postala znana pod imenom Jastreb in mala deklica, včasih pa jo kličejo tudi Trpeča deklica. Aprila leta 1994 je Carter za fotografijo dobil Pulitzerjevo nagrado, tri mesece kasneje pa si je vzel življenje. Star je bil 33 let. 

Sprva so mislili, da je na fotografiji deklica

Fotografija je postala simbol sudanske lakote, ki je terjala življenje 20.000 ljudi, bralci pa so se spraševali, kaj se je zgodilo s sestradano deklico. 

The New York Times

Leta kasneje se je izvedelo, da naj bi otrok marca 1993 poskušal priti do prehranjevalnega centra Združenih narodov. Otrok je preživel sudansko lakoto, izkazalo pa se je, da vendarle ni bil ženskega spola. 

Leta 2011, skoraj 20 let po objavi fotografije, je otrokov oče povedal, da na fotografiji ni deklica, temveč deček. Ime mu je bilo Kong Nyong, zanj pa je takrat poskrbela dobrodelna organizacija. Nyong je leta 2007 po besedah družine umrl zaradi vročice

Zakaj mu ni pomagal?

Fotografija Jastreba in male deklice je Carterjeva najbolj znana fotografija. Gre pravzaprav za eno najbolj slavnih fotografij na svetu. 

Famousphotographers.net

Slava pa je s seboj prinesla tudi kritike. Na Carterja je letelo veliko očitkov, zakaj ni pomagal sestradanemu otroku. Očitali so mu nehumanost, saj bi moral fantku pomagati namesto, da ga fotografira. 

Carter je bil pri fotografiranju obkrožen z oboroženimi vojaki, ki so mu strogo ukazali, da se ne sme dotikati ali komunicirati s sestradanimi ljudmi. 

Njegov prijatelj in fotograf João Silva je dejal, da je po fotografiranju lakote v Sudanu slavni fotograf sedel pod drevesom, molil k bogu in jokal. Bil je v depresiji in nenehno omenjal, da želi objeti svojo hčer.

Tragična zgodba Kevina Carterja

Kevin Carter se je rodil v Johannesburgu v Južni Afriki, kjer je odraščal v družini srednjega razreda. Živel je v soseski, kjer so prebivali izključno beli ljudje.

Kot majhen otrok je bil priča brutalnemu ravnanju policistov s temnopoltimi ljudmi, ki so nezakonito živeli na tem območju. 

Famousphotographers.net

Nad videnim je bil ogoročen, nad svojimi katoliškimi starši pa je bil razočaran, saj so se imeli za 'liberalne' in hkrati niso storili ničesar glede tega problema.

Po 20. letu se je začel posvečati fotografiranju. Sprva je delal kot športni fotograf, nato pa je fotografiral brutalnosti apartheida. 

Grozote, ki jim je bil Carter priča, so ga globoko prizadele. Trpel je za hudo depresijo, postal je tudi odvisen od drog in alkohola

Leta 1994 se je v njegovem življenju zgodila še ena tragedija. Fotograf Ken Oosterbroek, ki je bil njegov bližnji prijatelj, je bil umorjen v Južni Afriki, kar je Carterja močno zaznamovalo. 

"Preganjajo me živi spomini na umore, trupla, jezo in bolečino sestradanih ali ranjenih otrok, norcev, ki so veselo streljali, pogosto so bili to policisti ...Če bom imel to srečo, se bom pridružil Kenu," je med drugim napisal v svojem zadnjem zapisu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.