Uredništvo | 15. 1. 2024, 16:30

Drama na zaledenelem jezeru: najstnici med sprehajanjem po ledu nenadoma zgrmeli v mrzlo vodo

PU Sombor

Dekletoma se je nekako uspelo prebiti do bližnje skakalnice, kjer sta premraženi čakali na prihod reševalcev.

V nedeljo okoli 17. ure se je prava drama odvijala v srbskem Bačkem Gračacu, kjer sta dve najstnici, stari 13 in 15 let, med sprehajanejm po zaledenelem jezeru nenadoma padli v vodo. Na srečo jima je uspelo priplavati do bližnje skakalnice, ki je od obale oddaljena približno 50 metrov, kjer sta premočeni in premraženi počakali na pomoč reševalcev.

PU Sombor

Odnesli sta jo nepoškodovani

Na kraju pa so posredovali pripadniki Gasilsko reševalne enote Odžak in Strokovne ekipe za reševanje in delo na vodi Sombor, ki so dekleti rešili s čolnom, piše Blic.

Najstnici sta bili prezebli, sicer pa nepoškodovani, zato so ju po tem, ko so jima nudili prvo pomoč in ju pregledali, posllali domov. Policijska uprava Sombor, ki je pristojna tudi nad krajem Bački Gračac, je ob tem pozvala občane, naj ne hodijo po zamrznjenih vodnih površinah, saj s tem ogrožajo tako svojo varnost kot tudi varnost drugih ljudi.

PU Sombor

Kako ugotovimo, če je led dovolj debel?

Če že stopimo na led, mora biti ta debel vsaj pet centimetrov, če je ljudi več, mora biti še debelejši, je pred časom za Dnevnik povedal Robert Okorn iz ljubljanske gasilske brigade. Preveriti je treba vremenske podatke, led pa lahko testiramo tako, da po njem močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se ne prebije, bi moral biti dovolj nosilen.

Znak za alarm je, če začne led okrog nas pokati v koncentričnih krogih. Takrat je treba zaledenelo površino takoj zapustiti.

Profimedia

Če pademo v vodo, moramo ostati mirni

Če se nam led udre, je po besedah Okorna naš največji sovražnik panika. Mrzla voda naše telo šokira, zaradi podhlajenosti pa nam začne hitro zmanjkovati moči. Zato moramo poskušati ostati mirni in v smeri, od koder smo prišli, splezati nazaj na led. Ko smo enkrat zunaj, naj po nasvetu strokovnjaka ne vstajamo, ampak se vstran odkotalimo, piše Dnevnik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol