R. K. | 24. 7. 2022, 18:32 | Vir: STA

Grozeča nevarnost: zaradi izbruha vulkana na desetine ljudi zapustilo svoje domove

Profimedia

Na posnetkih je videti lavo in temne oblake pepela, ki se vijejo iz prebujenega vulkana. Oblasti so že izdale opozorilo najvišje stopnje.

Na jugu Japonske so morali zaradi izbruha vulkana evakuirati več deset ljudi. Ljudem so naročili, naj zapustijo svoje domove, ko je japonska meteorološka agencija (JMA) izdala najvišjo stopnjo opozorila za vulkan Sakurajima v prefekturi Kagoshima.

Ogroženi sta dve vasi, ki imata skupaj 77 prebivalcev

Na televizijskih posnetkih je videti lavo in temne oblake pepela, ki se vijejo iz vulkana Sakurajima. Ta je izbruhnil malo po 20. uri po lokalnem času. Poročil o morebitni škodi trenutno ni.

"Stanovanjska območja v krajih Arimura in Furusato znotraj trikilometrskega območja okrog kraterja na vrhu Sakurajime bi morala biti v visoki pripravljenosti," so še sporočili iz JMA. V obeh krajih naj bi bilo 77 prebivalcev.

Profimedia

JMA je dvignila opozorilo za vulkan Sakurajimo na najvišjo stopnjo. Pred izbruhom je bilo opozorilo na tretji stopnji, za katero velja prepoved obiska vulkanske gore.

Izbruhi vulkanov na Japonskem niso redkost

Vulkan Sakurajima sicer pogosto bruha dim in pepel in je velika turistična atrakcija. V preteklosti je bil otok, a je sedaj zaradi preteklih izbruhov povezan s polotokom.

Profimedia

Na Japonskem so nazadnje izdali najvišje opozorilo za evakuacijo zaradi vulkana leta 2015, ko je izbruhnil vulkan na otoku Kuchinoerabu, prav tako v prefekturi Kagoshimi.

Japonska ima veliko aktivnih vulkanov, saj leži na tako imenovanem tihomorskem ognjenem obroču, kjer zabeležijo levji delež potresov in vulkanskih izbruhov na svetu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord